Beograd

Jelena kupila jeftini sok, šokirala je - "zemlja porijekla"

  • 29.08.2023. 13:40

Jedna Beograđanka Jelena S. šokirala se nakon što je u prodavnici kupila jeftini sok i vidjela gdje je on proizveden.

Naime, za srpske proizvode tržište Kosova i Metohije je od 1. juna potpuno zatvoreno, ali proizvođačima iz južne srpske pokrajine ne smeta da svoju robu plasiraju na teritoriji centralne Srbije.

I da na tome dobro zarade.

Tako se sok proizvođača iz Gnjilana našao na rafovima beogradskih prodavnica, a s obzirom da nema nikakve dodatne namete, po cijeni niko mu ne može ni prići. Pakovanje od dva litra ovog napitka košta od 139 do 169 dinara (između 2,30 i 2,50 KM).


"Kresojević neće više prisustvovati sjednicama Skupštine"

S druge strane, nacionalni zahtjevi Prištine nisu smetnja da proizvođači sa Kosova plasiraju svoju robu i kupcima u centralnoj Srbiji.

Srbija nije uvela nikakve recipročne mjere, pa se roba sa KiM plasira širom zemlje bez dodatnih nameta.

Jelena S. iz beogradskog naselja Karaburma pazarila je u prodavnici u svom naselju pomenuti sok, za čiju zemlju porijekla je navedeno samoproglašeno Kosovo.

"Ko je dozvolio i kojim kanalima je ovaj artikal dospije do rafova u prijestonici. U toj radnji često pazarim pošto mi je najbliža. Primijetila sam novi sok, malo drugačijeg pakovanja, nego što su ostali, a iskreno, cijena je bila znatno povoljnija. Kupila sam sok od zelene jabuke i breskve. Prvi je koštao 139, a drugi 169 dinara za pakovanje od 2 litra. Zainteresovalo me je ko proizvodi tako jeftine sokove. Imala sam šta da vidim! Na deklaraciji je pisalo da je fabrika iz Gnjilana, a zemlja porijekla je Kosovo", ispričala je ona, prenosi "Kurir".

Mariju je posebno iznenadilo što na engleskom i na albanskom nije napisana zemlja porijekla, dok na srpskom jeste.

"Zgranuta sam da se ovakve stvari dešavaju u srcu Srbije! Nemam riječi!", kaže ona.


Na 12-godišnjem sinu iz šale napravili DNK test, rezultati ih šokirali

Na 12-godišnjem sinu iz šale napravili DNK test, rezultati ih šokirali

Dućan u kome je Jelena pazarila ne pripada nijednom velikom trgovinskom lancu koji posluju u Srbiji, ali samo u Beogradu imaju više od 30 radnji.

Interesantno je da na zvaničnom portalu ovog preduzeća gdje su predstavljeni svi proizvodi u odjeljku "Negazirana pića" ovog soka nema.

Ranijim propisima je predviđeno koje oznake mora da ima roba koja je porijeklom iz AP Kosovo u dijelu koji se odnosi na zemlju proizvodnje.

Na deklaraciji koja se zatekne na robi u maloprodaji na tržištu Srbije, a koja je porijeklom iz AP Kosovo i Metohije, treba da bude navedeno: Kosovo* - što upućuje na Rezoluciju UN 1244, ili Kosovo/1244 RS. Takođe, može da stoji i Kosovo/Srbija ili UNMIK/Kosovo i sve navedeno može biti istaknuto i na latiničnom pismu.

Sok, koji je Beograđanka, kupila u prijestonici, međutim, imao je sasvim drugačiju deklaraciju.

Procedura, sa druge strane, nalaže da ako iz drugih zemalja Evropske unije pošiljke preko Srbije idu u južnu srpsku pokrajinu, kontroliše se da li je dokumentacija statusno neutralna.


Izgubila spor za starateljstvo pa ubila sina i kćerku

Izgubila spor za starateljstvo pa ubila sina i kćerku

Sertifikat ili faktura ne smiju da budu sa oznakom "republika Кosovo”, ali može da stoji "Кosovo”. Pošiljke s nepropisnim deklaracijama se vraćaju.

Ista procedura je i kada ide sa Kosova ka zapadnoj Evropi. Кada roba ide iz centralne Srbije na Кosovo i obrnuto, od 2012. godine se poštuje procedura ustanovljena Briselskim sporazumom.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)

  • 13:25 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.