U 88. godini života

Juče dobio nagradu grada: Preminuo dugogodišnji novinar Dušan Dražić

  • Извор: Телеграф
  • 29.06.2022. 19:58

Dušan Dražić, dugogodišnji novinar "Borbe" i Tanjuga, preminuo je noćas u 88. godini, saopštilo je Udruženje novinara Srbije.

Aktivan i poslije penzionisanja, Dražić je juče, povodom Vidovdana, gradske slave, dobio „Pohvalu grada Kruševca“ za izuzetne rezultate u radu i stvaralaštvu, kao i za dugogodišnji publicistički rad i njegovanje istorijskih vrijednosti kruševačkog kraja.

Rođen je u Kruševcu 1934. godine. Gimnaziju je završio u rodnom gradu, a jugoslovensku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Dražić je više od 40 godina bio novinar Borbe i Tanjuga. Deset godina bio glavni i odgovorni urednik redakcije „Borba“ za Srbiju. Pet godina je bio dopisnik Tanjuga iz Sofije.

Svojim ličnim angažmanom, Dražić je upoznao bugarske novinare sa dešavanjima u Srbiji za vrijeme sankcija i NATO bombardovanja srpskih sela i gradova.

Dražić je objavio šest knjiga, među kojima se izdvajaju „Kosovska petogodišnjica“ i „Barutana pod Bagdalom“, posvećene obilježavanju Vidovdana 1889. godine u Kruševcu.

Dušan Dražić je dobitnik dvije godišnje nagrade UNS-a „Svetozar Marković“, a član Udruženja je od 1976. godine.

Biće sahranjen u Kruševcu, a vrijeme sahrane biće naknadno objavljeno, navodi se u saopštenju.

Тагови: