Splav potonuo u novogodišnjoj noći

Kako do naknade štete za goste "Fristajlera"

  • Извор: РТС
  • 05.01.2023. 14:47

Gosti "Fristajlera", koji su se u trenutku potonuća tokom novogodišnje noći našli na splavu, imaju pravo na odštetu.

Naknada materijalne štete ogleda se prevashodno u pravu da im se vrati novac na ime plaćene karte, kao i da im se naknadi šteta za uništenu odjeću i obuću. 

Što se tiče naknade nematerijalne štete, ona bi se ostvarivala za pretrpljeni strah, kao i za pretpljenje fizičke bolove ukoliko je neko lice zadobilo fizičku povredu. Ovo pravo mogu da ostvare u sudskom postupku - tužbom, koja, kako kažu stručnjaci, može da potraje nekoliko godina.

Splav kako i dalje tone. Pukao je i mostić na ulazu. Nadležni vjeruju da je zadnji dio splava već dotakao dno i da ga voda neće odvući. U redovnoj kontroli inspekcija je bila u junu prošle godine i tada nije utvrđeno da postoje nedostaci. Na splavu, koji je registrovan za 220 gostiju, u trenutku potonuća u novogodišnjoj noći, bilo ih je, prema nekim procjenama, čak 700.

Nakon saslušanja osumnjičenih povodom incidenta na "Fristajleru", tužilaštvo je predložilo određivanje pritvora u trajanju od 30 dana, što je V.D. i R.M. rješenjem suda i određeno. Osumnjičenom Lj.M. određena je mjera zabrane prilaženja, sastajanja, komuniciranja sa određenim licem i posećivanja određenih mjesta.

Načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove bezbjednosti plovidbe Božidar Jagodić navodi da se broj osoba propisuje tehničkim pregledom objekta.

"Nakon izvršenog tehničkog pregleda i u odnosu na njegovu veličinu, slobodan blok, propiše se broj lica koji može da boravi na tom objektu u svakom trenutku", objašnjava Jagodić.

Kako Zakon o obligacionim odnosima nalaže, oni koji su se u trenutku potonuća našli na ovom splavu imaju pravo na naknadu materijalne i nematerijalne štete.

Advokat Vojislav Vujović kaže da bi se pravo na naknadu materijalne štete ogledalo prevashodno u pravu da im se vrati novac na ime plaćene karte, kao i da im se naknadi šteta za uništenu odjeću i obuću.

"Što se tiče naknade nematerijalne štete, ona bi se ostvarivala za pretrpljeni strah, kao i za pretrpljene fizičke bolove ukoliko je neko lice zadobilo neku fizičku povredu", dodaje Vujović. 

Ovo pravo mogu da ostvare u sudskom postupku - tužbom, koja, kako kažu stručnjaci, može da potraje nekoliko godina.

Ukoliko istraga potvrdi da je na splavu bilo znatno više ljudi nego što je dozvoljeno, štetu će snositi vlasnik.

"Gosti splava dužni su da dokažu svoje tvrdnje, odnosno, dužni su da dokažu da su zaista te noći bili na splavu i da dokažu gdje su tačno i šta su tačno ostavili u garderobi, gdje su se tačno nalazili na splavu, gdje su sjedili, a ako su doživjeli neke fizičke povrede dužni su da dostave i ljekarski izvještaj", objašnjava Vujović.

Prema odredbama Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama, splav koji potone mora da ukloni vlasnik, u roku od 15 dana.

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.