Генерални конзулат Србије

Како држављани Србије да гласају у Српској

  • Извор: АТВ
  • 02.11.2023. 13:06

Ванредни избори за народне посланике Народне скупштине Републике Србије, расписани су за 17. децембар 2023. године.

Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци позива све држављане Републике Србије, који имају пријављено пребивалиште у Србији, да наведеног дана искористе своје право и изађу на изборе.

Држављани Републике Србије који имају боравиште у Републици Српској, БиХ, могу преко Генералног конзулата Р. Србије у Бањалуци и преко Конзуларне канцеларије у Требињу, најкасније до 25. новембра 2023. године до поноћи, поднијети захтјев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати на једном од бирачких мјеста у Републици Српској.

Напомињемо да након наведеног датума и рока за пријаву неће бити могуће пријављивање за гласање јер ће бити технички онемогућено од стране изборне комисије за гласање.

Захтјев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у Генералном конзулату Републике Србије Бања Лука, обавезно мора да садржи сљедеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи (Р. Србији), као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у Републици Српској и потпис подносиоца захтјева.

У случају да лице које има бирачко право није уписано у Јединствени бирачки списак, неопходно је претходно спровести поступак уписа у Јединствени бирачки списак.

Образац захтјева за упис у јединствени бирачки списак, као и захтјев за гласање у иностранству можете преузети: у просторијама Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука или у Конзуларној канцеларији Требиње као и на линку:

http://banjaluka.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Zahtev-za-glasanje-u-inostranstvu15.doc

http://banjaluka.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Zahtev-za-upis-u-JBS15.doc

Држављани Р. Србије могу на основу ЈМБГ и броја личне карте Републике Србије електронски провјерити да ли су уписани у Јединствени бирачки списак, преко сајта Министарства за државну управу и локалну самоуправу (МДУЛС), односно сљедећег линка: https://upit.birackispisak.gov.rs/.

НАПОМЕНА:

Захтјев за гласање у иностранству и/или захтјев за упис у јединствени бирачки списак може се поднијети лично, путем поште, или путем мејла:

Адреса за слање поштом са назнаком Пријава за изборе:

Генерални конзулат Републике Србије Бања Лука, Булевар Војводе Радомира Путника број 2, 78000 Бања Лука,

Конзуларна канцеларија Требиње, Његошева 2, 89101 Требиње

Напомињемо да захтеви за гласање који се шаљу поштом треба послати тако да исти стигну у ГК РС Бања Лука или КК Требиње у току радне недеље да би  били испоручени у року.

Е-mail адреса ГК Бања Лука: konzulat.bl@mfa.rs, srb.cons.banjaluka@mfa.rs

E-mail адреса КК Требиње: kk.trebinje@mfa.rs  srb.cons.trebinje@mfa.rs

Приликом подношења пријаве, поред читко попуњеног обрасца захтјева, потребно је доставити важећу очитану личну карту Републике Србије односно копију личне карте или копију важећег пасоша Републике Србије гдје се јасно види адреса у Републици Србији.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.