Spriječili mogući masakr

Kako FBI zna šta pretražuju djeca u Srbiji?

  • Извор: АТВ
  • 10.05.2023. 08:30

Zahvaljujući FBI uhapšen je učenik u Subotici zbog sumnje da bi mogao počiniti masakr.

FBI ga je locirao zbog naloga na internetu sa imenima masovnih ubica i istraživanja kako se pravi bombu.

Iako je zahvaljujući ovoj američkoj agenciji spriječena moguća tragedija, postavlja se pitanje kako FBI zna šta pretražuju djeca u Srbiji?

Uhapšen maloljetnik iz Subotice: Psihologu rekao da je planirao masakr kod vrtića?

Uhapšen maloljetnik iz Subotice: Psihologu rekao da je planirao masakr kod vrtića?

Praćenje podataka: Agencije za sprovođenje zakona mogu koristiti različite tehnike za praćenje internet saobraćaja, uključujući specijalizovane softvere, hardvere ili saradnju sa pružaocima internet usluga (ISP-ovima). Praćenjem mrežnog saobraćaja mogu potencijalno identifikovati sumnjive ili ilegalne aktivnosti.

  • Nalozi za pretres: Ako FBI ima dovoljno dokaza ili opravdanu sumnju da je neko uključen u ilegalne online aktivnosti, mogu zatražiti nalog za pretres. To im omogućava pristup uređajima osumnjičenog, pregledanje istorije pretrage i potencijalno otkrivanje dokaza o ilegalnim pretragama.
  • Tajne operacije: U nekim slučajevima, agencije za sprovođenje zakona mogu sprovesti tajne operacije kako bi se infiltrirale u online forumima, grupama na društvenim mrežama ili drugim platformama na kojima se obavljaju ilegalne aktivnosti. Tajni agenti mogu prikupljati informacije i identifikovati osobe koje su uključene u takve aktivnosti.
  • Alati za kibernetičku bezbjednost: FBI i druge agencije koriste razne alate i tehnike kibernetičke bezbjednosti kako bi pratili i pronalazili internet aktivnosti. Ti alati mogu uključivati analizu mreže, praćenje IP adresa i digitalnu forenziku, što može pomoći u otkrivanju online aktivnosti osoba koje se bave ilegalnim ponašanjem.
  • Informatori i dojave: Agencije za sprovođenje zakona često se oslanjaju na informatore ili dojave iz javnosti kako bi prikupile informacije o ilegalnim aktivnostima na internetu. Ako neko pruži konkretne informacije o osobi koja se bavi ilegalnim pretragama, FBI može dalje istraživati.
  • Saradnja sa međunarodnim agencijama: S obzirom na to da je internet globalna mreža, saradnja sa međunarodnim agencijama za sprovođenje zakona ključna je za praćenje osoba koje se bave ilegalnim aktivnostima na internetu. FBI sarađuje sa agencijama u drugim zemljama radi razmjene informacija, koordinacije istraga i hapšenja osumnjičenih.

Alarm

Google, kao i druge pretraživače, ima mjere uvedene kako bi prepoznali i reagovali na potencijalno štetne ili ilegalne aktivnosti. Iako specifični algoritmi i tehnike koje koriste pretraživači nisu javno objavljeni, koriste različite metode za označavanje i suzbijanje određenih vrsta sadržaja.

Kako prepoznati masovne ubice prema informacijama FBI-a

Kako prepoznati masovne ubice prema informacijama FBI-a

Na primjer, Google je implementirao sisteme za otkrivanje i sprečavanje pretraga koje se odnose na ilegalne aktivnosti, kao što su eksploatacija djece, trgovina drogom, terorizam ili druge oblike kriminalnog ponašanja. Kada se pretražuju određene ključne riječi ili fraze povezane sa takvim aktivnostima, to može pokrenuti upozorenja unutar Google-ovog sistema, što može dalje podstaći istragu ili obavještavanje nadležnih organa.

Osim toga, Google ima politike i mehanizme za rješavanje sadržaja koje korisnici generišu, uključujući i pretrage, a koje mogu kršiti njihove uslove korišćenja ili smjernice zajednice. Aktivno rade na sprečavanju promocije štetnog ili ilegalnog sadržaja putem rezultata pretrage.

Važno je napomenuti da pretraživači nastoje da otkriju i reaguju na problematičan sadržaj, ali se oslanjaju na kombinaciju automatizovanih sistema, prijava korisnika i procesa ljudske provjere. Moguće su greške u detekciji ili procjeni, a efikasnost ovih mjera može varirati tokom vremena jer pretraživači neprestano usavršavaju svoje algoritme i politike.

Tako npr. ako neko pretražuje informacije o masakru, pravljenje oružja, moguće kazne za izvršenje zločine, to će alarmirati bezbjednosne strukture. Ali, ovo takođe ostavlja otvoreno pitanje "špijuniranja" sadržaja u drugim zemljama.

Тагови:
  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)