"To se ne može platiti"

Kardiohirurzi hoće da rade vikendom i to besplatno

  • Извор: Телеграф
  • 05.12.2022. 06:33

Ne tražimo pare, dajte nam da radimo jer nam je vrednija zahvalnost koju vidimo u očima čovjeka kome spasimo život. Takav pogled nam je upućen minulog vikenda kada smo sa ivice smrti vratili četrdesetsedmogodišnjaka iz Svrljiga koji je doživio masivni infarkt. Šest sati je trajala operacija, srce mu više nije radilo, bol koji je trpio može da se uporedi sa osjećajem kakav bi imao čovjek kojem je kamion pao na grudi. Dobio je četiri baj pasa, i već sutradan je ekstubiran i doveden u potpuno stabilno stanje. Njegove prve riječi bile su: "Da li mogu da vas poljubim!" To i ono što smo vidjeli u njegovim očima, ponavljam, nikakvim novcem ne može da bude plaćeno!"

Ovim rečima direktor niške Klinike za kardiohirurgiju Dragan Milić objašnjava za Telegraf.rs zbog čega je kolektiv ove zdravstvene ustanove zatražio da im se omogući da od Nove godine počnu sa radom svakog vikenda i to bez ikakve materijalne nadoknade.

Na listi čekanja za kardiohiruršku intervenciju, koja često znači razliku između života i smrti, trenutno čeka 130 pacijenata.

Doktor Milić objašnjava da bez obzira na to što se oni dijagnostički smatraju tzv. elektivnim ili hladnim pacijentima, jer nemaju akutno stanje, to može da se promijeni u trenutku zbog čega bi poželjno bilo da što prije dobiju potrebnu zdravstvenu pomoć.

"To je bio razlog što smo na inicijativu naših mladih kolega, zatražili da nam bude dozvoljeno da radimo i vikendom te da nam se obezbijedi potreban materijal. Ja sam i sada na klinici ali nedjeljom radimo samo hitne slučajeve, recimo rupturu aneurizme ali naš je prijedlog pošto nas već ima dovoljno a imamo i prostor, da radimo i vikendom. Ako bi nam to bilo omogućeno u narednih šest mjeseci tu listu čekanja sveli bismo na listu zakazivanja", priča prof. Milića za Telegraf.rs i objašnjava šta to znači:

"To znači da kada pacijenti dobiju uput za operaciju, mogu da budu podvrgnuti intervenciji čim skupe papire. To je veoma značajno jer iako se tih 130 ljudi tretiraju kao elektivni pacijenti, ta hladna stanja mogu lako da postanu urgentna jer kada neko ima indikaciju za kardiohiruršku intervenciju to znači da je njegovo zdravstveno stanje ozbiljno narušeno. Naša ideja je da tim radom preko vikenda oni dođu na red za operaciju u najkraćem mogućem roku. Radili bismo u dvije grupe, jedni bi tu bili subotom a drugi nedjeljom, dopunjavali bi se, to je želja tih sjajnih mladih ljekara koji ovdje rade. Ponosim se njima, jer oni vole svoj posao i svoje pacijente, znaju da je važnije biti humanista nego biti koliko god plaćen. Taj osjećaj zadovoljstva koji imate kada nekome date drugu šansu za život nemjerljiv je materijalnim stvarima, to je ljepota ljekarskog poziva", zaključuje Milić.

Ono što jedino stoji na putu realizaciji ideje ljekara sa niške Klinike za kardiohirurgiju je nedostatak materijala pa su oni uputili molbu UKC Niš, RFZO i Ministarstvu zdravlja da im se za taj vanredni rad odobri nova količina neophodnih medicinskih sredstava.

Na niškoj Klinici za kardiohirurgiju prošle godine operisano je 223 kardiohirurških i 105 vaskularnih bolesnika. Ove godine urađeno je 290 kardiohirurških i 170 vaskularnih intervencija a do kraja godine planirano je još 500 operacija, što je kako navode povećanje od 60 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Тагови:
  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина