Politički analitičar

Kesić: Vašington frustriran nerealnim zahtjevima Prištine

  • Извор: СРНА
  • 16.02.2022. 19:20

Politički analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić ocijenio je da u američkoj administraciji raste frustracija zbog nerealnih i maksimalističkih zahtjeva prištinskih vlasti.

Prema njegovim riječima, u Stejt departmentu i cijeloj administraciji SAD sve više prihvataju činjenicu da vlasti u Prištini nemaju volje za bilo kakvim dogovorom sa Beogradom.

"U Prištini idu na maksimalističke ciljeve, tačnije na priznanje nezavisnosti od Srbije iako svi znaju da je to nemoguće", naveo je Kesić za "Kosovo onlajn".

On je ukazao da frustracije u Vašingtonu proizvodi činjenica da bi Amerikanci voljeli da ostvare neki politički uspjeh na Balkanu, ali ga ne postižu jer premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti i njegova vlada ne pokazuju volju da popuste.

"Zbog toga imamo situaciju da (Amerikanci) ulaze u sukob sa Kurtijem i vrše pritisak na njega. Pretili su mu sankcijama - ekonomskim, ali i zabranom ulaska u Ameriku. Ipak, SAD ne žele da izvrše prejak pritisak na Prištinu jer se plaše da nezadovoljni Albanci mogu da destabilizuju jug Srbije, Crnu Goru, pa čak i Sjevernu Makedoniju", ocijenio je Kesić.  


Тагови:
  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок