Za vraćanje srpskih snaga

Kfor i dalje razmatra zahtjev Srbije, spremni da spriječe eskalaciju

  • Извор: СРНА
  • 21.12.2022. 12:05

Komanda Kfora ponovila je danas da analizira zahtjev Vlade Srbije za vraćanje do 1.000 pripadnika srpskih snaga bezbjednosti na Kosovo i Metohiju po Rezoluciji 1244, te da su spremni da intervenišu ako bude potrebno, da bi spriječili eskalaciju, u skladu sa mandatom UN.

"Kfor će nastaviti da pruža bezbjedno okruženje i slobodu kretanja koja podstiče produktivan dijalog, dajući liderima mogućnost da kreiraju dugoročna, održiva rješenja, za dobrobit svih zajednica koje žive na Kosovu", navedno je u saopštenju.

Iz Kfora su naglasili da su pojačali prisustvo trupa na Jarinju iz preventivnih bezbjednosnih razloga.

"Misija KFora koju vodi NATO sastoji se od više od 3.700 pripadnika iz 27 zemalja uključujući NATO saveznike i partnere posvećene obezbeđivanju sigurnog i bezbjednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa mandatom zasnovanim na Rezoluciji Savjeta bezbjednosti UN 1244 iz 1999. Kao takva, uloga Kfora i dalje je fundamentalna za trajnu bezbjednost širom Kosova i stabilnost u regionu zapadnog Balkana", piše u saopštenju.

Naglašavajući da su povećali svoje prisustvo na terenu, iz Kfora su ocijenili da su te akcije pokazale izuzetnu uspješnost.

"Povećanje prisustva se pokazalo kao izuzetno uspJešna aktivnost, u velikoj mjeri zahvaljujući produktivnoj i zahvalnoj saradnji Vlade Crne Gore, načelniku srpskog Generalštaba, institucija na Kosovu, misije vladavine prava koju predvodi EU Euleksu i Kforu", navedeno je u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je povećanje prisustva trupa bilo neophodno, "imajući u vidu nedavne izvještaje o navodnom mogućem prisustvu organizovanih kriminalnih grupa u okviru demonstracija".

"Kfor redovno izvodi vežbe, osmišljene da testiraju sposobnosti i održavaju neophodan nivo operativne spremnosti neophodan za nastavak ispunjavanja dužnosti snaga, a najnovija vježba izvedena 19. decembra 2022. godine u kampu Novo Selokod Vučitrna sprovedena je kako bi se obučili i testirali i porvjerile sposobnosti priapdnika Kfora da garantuju slobodu kretanja korištenjem raspoloživih sredstava /teška logistička vozila i inžinjerska sredstva/", navedeno je u saopštenju.

Zbog složenosti trenutnog radnog okruženja, dodaju iz Kfora, najvažnije je da se ovi sistemi i sposobnosti testiraju jer ublažavaju kolektivni rizik ako se budući politički sporazumi ne mogu ispuniti.

"Mnogo je aktera na terenu posvećenih napretku, ali Kfor ostaje na oprezu i spreman da reaguje. Spremni smo da intervenišemo, ako bude potrebno, da bismo spriječili eskalaciju, u skladu sa našim mandatom UN", poručili su iz Kfora.

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.