Савјет безбједности УН

Кинески амбасадор: Укидање динара и рације против Срба омели нормалан живот српске заједнице

  • Извор: СРНА
  • 22.04.2024. 18:42

Проглашење укидања динара и насилне рације усмјерене против Срба на Косову и Метохији озбиљно су омели нормалан живот српске заједнице и повећали панику и тензије, изјавио је амбасадор Кине у УН Фу Конг.

Он је на сједници Савјета безбједности посвећеној шестомјесечном извјештају о раду Мисије УН на Косову и Метохији (Унмик) рекао да су ескалирајуће тензије и инциденти веома забрињавајући.

"Кина изражава озбиљну забринутост због таквог развоја догађаја. Позивамо Приштину да укине неразумне одлуке и да прекине једностране поступке који подижу тензије и потпирују неслогу", навео је Фу.

"Шамар" лажној држави: Приштинска делегација није пуштена да уђе у зграду СБ УН

Фу је подсјетио да је Заједница српских општина (ЗСО) важан дио Споразума из Брисела и да су привремене власти у Приштини дале конкретна обећања у вези с тим и треба да их поштују.

"Надамо се да ће ЕУ задржати неутралност и непристрасност. Подржавамо стране да се ангажују у оквиру Резолуције 1244 и нађу обострано прихватљиво рјешење", навео је Фу.

Фу је нагласио да у том процесу треба у потпуности поштовати суверенитет и територијални интегритет Србије.

Према његовим ријечима, Кина подржава рад Унмика на Косову, а Приштина треба да поштује и осигура безбједност људи и објеката Унмика.

Вучић у Савјету безбједности УН: 11 година неиспуњених обећања и изговора ЕУ!

Вучић у Савјету безбједности УН: 11 година неиспуњених обећања и изговора ЕУ!

Он је подсјетио да је Русија прошлог мјесеца тражила отворени састанак поводом 25. годишњице НАТО агресије на СР Југославију.

"Тада су поједине чланице хтјеле да разговарају о Косову. Доста година је прошло од рата, али тај рат још није дио историје", нагласио је Фу.

Фу је истакао да неслагање треба рјешавати мирним начинима, а да сукобе треба увијек избјегавати.

Амбасадор Кине нагласио је да принцип суверенитета и територијалног интегритета треба примјењивати исто у свим ситуацијама, а не селективно, те да треба поштовати концепт недјељиве безбједности, а не остваривати своје циљеве на уштрб безбједности других земаља.

Зашто Курти није у Њујорку?

Зашто Курти није у Њујорку?

Фу је рекао да етничке проблеме треба да ријеше власти и народи земаља у којима се они појављују и да ти проблеми не треба да служе као изговор за мијешање других земаља.

Он је додао да Кина остаје привржена раду са обје стране.

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:10 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:00 Серија: Ко те шиша (12+)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:30 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:45 Серија: Ред Рок (12+)

    ''''Ред Рок' је ирска криминалистичка серија у режији Петера МкКена која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Рок у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:15 Ноћни програм

    Ноћни програм