Aleksandar Vulin

Kineskim ljekarskim stručnjacima uručena najviša vojna priznanja

  • 30.04.2020. 13:47

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin uručio je u Beogradu najviša srpska vojna priznanja - vojne spomen-medalje članovima šestočlanog ljekarskog tima iz Kine, angažovanim na pružanju pomoći u suzbijanju epidemije virusa korona u Srbiji.

Na ceremoniji u Domu Garde na Topčideru, Vulin je rekao da u teškim vremenima svako pokaže svoje pravo lice, i najbolje i najgore, i ljudi i narodi i zemlje i politike koje ih vode, te da su i Srbija i Kina pokazale lice hrabrih i solidarnih naroda i ljudi, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Vulin je rekao da je politika predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Kine Si Đinpinga pokazala da i udaljene zemlje mogu da budu tako blizu, tako solidarne i tako jedinstvene, a da politika vojne neutralnosti Srbije i prijateljstva sa Kinom spasava živote.

On je naveo da Srbija, zahvaljujući prijateljskoj pomoći Kine, nije bila sama u vremenu kada su se velike sile otimale između sebe za neki paket rukavica ili maski, respiratore i gazile svaku ljudskost i čovječnost, zaboravljale na stare saveze i solidarnost, zatvarale granice pred najbližim susjedima i odbijale da pomognu bilo kome.

"Srbija to nikada neće zaboraviti. Mnogo su nam značili kineska pomoć, savet i podrška. Naše prijateljstvo je čelično, a sada je još jednom iskovano i u strašnoj vatri borbe protiv virusa korona. Srbija dugo pamti i ne zaboravlja - ni dobro ni zlo", rekao je Vulin.

Ambasador Kine u Beogradu Čen Bo zahvalila je Srbiji za ukazanu čast da uruči spomen-medalje kineskim stručnjacima, koji su simbol čeličnog prijateljstva i udružene saradnje dvije zemlje u borbi protiv epidemije Kovida-19.

"Kineski ljekari u Srbiji borave već nešto više od mjesec dana i, koliko mi je poznato, to je najduže što je jedan kineski tim medicinskih stručnjaka za borbu protiv virusa korona boravio u drugim zemljama", rekla je Čen.

Ona je rekla da će se sutra tri člana tima vratiti u Kinu, a u zavisnosti od potrebe i situacije, postoji mogućnost da se tim opet ojača sa još tri člana, te da je Kina spremna da i dalje sarađuje sa Srbijom i ulaže napore do zajedničke pobjede.

U ime stručnog kineskog medicinskog tima, Peng Džićiang zahvalio je Ministarstvu odbrane Srbije za dodjelu spomen-medalja, navodeći da su one simbol čeličnog kinesko-srpskog prijateljstva.

Peng je naglasio da je zahvaljujući brzim i snažnim mjerama u Srbiji efikasno izbjegnut scenario u zdravstvenom sistemu koji se dogodio u drugim evropskim zemljama.

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)

  • 13:25 Телетрговина

    Телетрговина