Drugačije nego ranije

Koje su nadležnosti i zadaci školskog policajca i ko može da mu se obrati

  • Извор: РТС
  • 08.05.2023. 19:56

Od jutros, poslije trodnevne žalosti zbog tragedija u Beogradu i Mladenovcu, u Srbiji su u svih 1.800 osnovnih škola prisutni policajci.

Jasmina Puhača iz Službe za suzbijanje kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova ističe da je bezbjednost učenika u školama jedan od strateških prioriteta Ministarstva unutrašnjih poslova.

Kaže da je rad školskih policajaca danas malo drugačiji u odnosu na prethodni period "jer smo svjedoci nemilih događaja".

"Otuda danas malo više pričamo na tu temu nego u ranijem periodu", kaže Puhača.

Učenik napravio spisak đaka koje želi da ubije i koliko će metaka u koga da ispali

Učenik napravio spisak đaka koje želi da ubije i koliko će metaka u koga da ispali

Objašnjava da je zadatak školskog policajca nekada bio obilazak školske zone i bezbjednost učenika u dijelu oko škole - u školskom dvorištu i području dolaska do škole, dok će sada biti i unutar samih škola.

"Sada će svaka škola, bez izuzetka, imati jednog do dva policajca koji su zaduženi za rad u okviru škole, a njihov zadatak je da budu i ispred ulaza u školu i u zoni škole, ali i u školi, gdje mogu da imaju bolji pregled i bolji uvid u dešavanja u školi, koja je nekada bila zabranjena zona za školskog policajca", ističe Puhača.

"Radiće se samo na tome da se nadležnosti definišu u skladu sa situacijom"

Puhača kaže da je uloga školskog policajca da se nađe učenicima i nastavnicima, ali i roditeljima. Ističe da školski policajac treba da predstavlja osobu od povjerenja i da je dozvoljeno i preporučeno da se učenici koji imaju neki problem obrate policajcu.

"U slučaju tuče između učenika, policajac ima obavezu da reaguje. Njegova obaveza je u domenu razdvajanja učenika. Treba blagovremeno da reaguje i o svemu da obavijesti pedagošku službu i nadležnu policijsku stanicu koja će dalje preduzeti sve obaveze", navodi Puhača.

Dodatne mjere u školama u Srpskoj

Dodatne mjere u školama u Srpskoj

Naglašava da je obavezno da policajac o svemu obavijesti i centar za socijalni rad.

Puhača kaže da će prisustvo policajaca u školama svakako trajati neko vrijeme i ističe da taj projekat ima svoju istoriju i nije nov.

"Radiće se samo na tome da se poboljšaju kapaciteti, da se nadležnosti definišu malo drugačije u skladu sa aktuelnom situacijom", ističe Puhača.

Pratite nas i putem Vibera!

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.