Viši sud u Novom Sadu

Kontić tvrdi da je nevin iako postoje snimci kako prebija mladića

  • Извор: Блиц
  • 25.05.2022. 18:08

U novosadskom Višem sudu nakon skoro dvije godine počelo je suđenje Ivanu Kontiću (30) optuženom za pokušaj ubistva Miljana Mandića 24. avgusta 2020. godine ispred jedog lokala u Novom Sadu.

Sa njim na optuženičkoj klupi našli su se i O. L. osumnjičen za učestvovanje u tuči kao i L. V. koji se sumnjiči da je počinio krivično djelo pomoć učiniocu poslije izvršenja krivičnog djela.

Kako saznaje Blic, Kontić se kao i na pripremnom ročištu održanom prije mjesec dana držao stare priče i negirao krivicu za djelo koje mu se stavlja na teret te je iznio još nekoliko detalja vezanih za incident a za razliku od prošlog puta kada su se branili ćutanjem, svoju odbranu iznijeli su i O. L. i L. V.

Njihovi iskazi se podudaraju jer svi tvrde da je Mandić pretio Kontiću, da mu nije dozvoljavao da uđe u lokal te da su sva trojica optuženih posumnjali da u tašnici koju je oštećeni nosio ima pištolj koji bi mogao upotrebiti.

Odbrana je predložila ukidanje pritvora za Kontića čemu se oštro suprotstavilo tužilaštvo a sljedeći glavni pretres zakazan je za 21. jun. Tužilaštvo je stava da ko zna šta bi se dogodilo sa čitavim slučajem da u javnost nije isplivao jeziv snimak zvjerskog prebijanja, gdje se vidi kako optuženi Kontić udara Mandića, koji u jednom trenutku gubi svijest i pada na zemlju. To napadaču nije bilo dosta pa je prišao onesvješćenom mladiću koji u tom trenutku ne pruža nikakav otpor i lomi mu prvo jednu, a potom drugu ruku.

Iznoseći odbranu pred tužiocem Kontić je negirao da je pokušao da ubije Mandića, kojeg je tom prilikom brutalno prebio. Do sukoba je, kako je objasnio, došlo jer mu je Mandić navodno prethodno uputio pretnje i nije mu dozvolio da uđe u kladionicu.

Teza Kontićeve odbrane je da on, kao nekadašnji reprezentativac Crne Gore u džudou, zna kako se nanose teške povrede opasne po život i upravo njih nije zadao Mandiću tokom fizičkog obračuna. Prema tvrdnjama pravnika, to može biti i otežavajuća okolnost za Kontića jer je svoju vještinu demostrirao na najbrutalniji mogući način, lomeći ruke onesvješćenom mladiću. Njegova odbrana takođe tvrdi da u javnosti nije objavljen čitav snimak obračuna već samo jedan njegov dio, nakon čega je i pokrenut ovaj postupak protiv Kontića.

Podsjetimo, Kontić je u decembru 2020. godine izručen Srbiji iz Crne Gore, gdje je pobjegao po izvršenju krivičnog djela a uhapšen je u Podgorici po potjernici Srbije 11. oktobra, mjesec dana od pokretanja postupka. Kontić je tada zatražio da bude izručen Srbiji po skraćenom postupku kako bi, kako je izjavio, na sudu dokazao svoju nevinost.

Na saslušanju pred sudijom za prethodni postupak u Novom Sadu na okolnosti pritvora i bjekstva, Kontić je tvrdio da iz Srbije nije bježao, već da je u Crnu Goru otišao prije pokretanja bilo kakvog postupka protiv njega što i jeste bilo tačno, jer su policija i tužilaštvo reagovali tek kada se snimak brutalnog prebijanja pojavio u javnosti i u medijima.

Pravdali su se i iz policije i iz Osnovnog i iz Višeg tužilaštva u Novom Sadu da je krivična prijava podnijeta ali redovnim putem te da se razmatralo čija je nadležnost i koje krivično djelo je u pitanju. U javnosti su se pojavile spekulacije da bi čitav slučaj bio zataškan ili zaboravljen da se jezivi snimak prebijanja nije našao u medijima. Najdeblji kraj u svom tom prebacivanju krivice sa jedne na drugu državnu instancu izgleda da je izvukao tadašnji načelnik novosadske policije Milorad Šušnjić, koji je u februaru 2021. godine smijenjen sa te funkcije i susprendovan, a kao jedan od razloga za to navodno mu je uzeta upravo reakcija policije u slučaju Kontić.

Тагови: