Otežana nabavka robe

Kosovo pod taksama: Brašno iz Makedonije, srpski keks pravo blago

  • 15.01.2019. 07:49

Od kako je Priština 21. novembra uvela takse od 100 odsto na svu robu iz Srbije, Srbima na Kosovu otežana je nabavka robe i praktično se bore za opstanak.

Meštani Šar-planine kažu da im robu u prodavnice dovoze Makedonci, ali i Albanci.

"Hvala bogu imamo hljeba, i sa hljebom još ponešto. Imamo i Srbiju iza sebe, a mnoge su oči uperene i ka Rusiji", kaže za agenciju RINA Dragan Staletović, profesor u srednjoj školi "Jovan Cvijić" u ovoj gorskoj varošici. 

Na pitanje od kojeg je brašna je hljeb i čega još ima pored, ako je Vlada Kosova i Metohije ocarinila srpsku robu sa sto odsto Dobrivoje Stevanović, koji u Štrpcu drži hladnjaču za otkup voća i šumskog bilja, kaže da roba dolazi iz Makedonije.

"Bio sam onomad dole u Uroševcu, gdje žive samo Albanci i vidio da su im prodavnice pune, imaju čak i keks plazmu i drugu srpsku robu, a trgovci se brane pričom da su to stare zalihe. A kod nas u Štrpce roba stiže uglavnom iz Makedonije, na kesi brašna piše da je makedonsko, cijena mu je kao i ranije, otkuda mi znamo ko ga je samljeo",kaže Stevanović. 

Zvonko Mihajlović, bivši predsjednik opštine Štrpce kaže da se često razgovara o tome kojim stazama stižu namirnice u varošicu, udaljenu od Uroševca 30, Prištine 61, Prizrena 34 i Skoplja 61 kilometar.

Mihajlović veli da svako ko dolazi iz Makedonije može da prenese robe u vrijednosti 170 evra. 

"I Albanci dovoze robu u naše bakalnice, i oni su jednostavno primorani na neku vrstu saradnje. U naš, srpski Dom zdravlja u Štrpcu, kojeg finansira Vlada Srbije, dolaze brojni pacijenti albanske nacionalnosti, jer imaju više povjerenja u naše nego u njihove ljekare", kaže on. 

Zla prilika primora ljude da se snalaze pa se nešto robe dotura, kako oni kažu, "alternativnim putevima”. 

"U glavnom gradu Makedonije postoji preduzeće Svislajon Takovo sa srpskim kapitalom, u čijem sastavu posluje i Agroplod iz Resena, na Prespanskom jezeru, i oni se bave proizvodnjom hrane a mogu da izvoze gdje im je volja. Samo braća Crnogorci ne dozvoljavaju da ni kilogram hrane pređe sa njihove na našu teritoriju i zbog toga me duša boli", ispričao je Dobrivoje Stevanović. 

Vlasnik lokalne bakalnice naqvodi da se, ipakm nekako snalaze, ali da je nabavka pojedinih artikala problem.

"uglavnom imamo svega, malo je problem sa keksom plazma, ali preživjećemo", rekao je vlasnik bakalnice. 
 

Тагови:
  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм