Kovačević: Najveći atak na srpski jezik od Svetog Save

  • 30.05.2021. 10:41

BEOGRAD - Ugledni lingvista Miloš Kovačević ocijenio je da je Zakon o rodnoj ravnopravnosti, koji u Srbiji stupa na snagu 3. juna, najveći atak na srpski jezik od Svetog Save.

On smatra da je uvođenje obaveznog rodno senzitivnog jezika gore od verbalnog delikta iz vremena komunizma.

"Upotreba rodno senzitivnog jezika je dobro za humoriste, satiričare, jer ismijava naš jezik. Ako može govornica, zašto ne može slušalica. Kad možemo da kažemo - drage naše govornice, zašto ne bismo rekli - drage naše slušalice. To je više za karikaturu srpskog jezika nego što je to odraz njegove strukture", rekao je Kovačević.

On je ocijenio da je ovaj zakon "najveća jezička diskriminacija na kugli zemaljskoj, jer mora da se govori onako kako oni kažu".

"Srbi nikada nisu učili jezik, oni ga dobijaju sa rođenjem. Ovo je prvi put da se Srbima nameće šta je srpski jezik", rekao je Kovačević.

On je istakao da je napravljeno nasilje nad jezikom i da se urušava njegova struktura, a najviše novinarskog izražavanja.

"Budući da se unificira jezičko izražavanje i to zakonskim nametanjem rešenja, ukida se novinarska samostalnost. Ako zažive kazne uveren sam da će one biti veće za novinske kuće od prodatih primeraka. Najzgodnije bi bilo da navedu da se i pisci moraju pridržavati tih pravila", rekao je Kovačević za "Večernje novosti".

On je upozorio da će se tek za tri godine, kada počnu da se primjenjuju odredbe o rodno osjetljivom jeziku, vidjeti koliko su mjere represivne.

"Pravi se jezički inženjering. Ne mogu se ništiti mogućnosti koje pruža jezik i umesto onog što predodređuje struktura, nametati nešto što poništava tu strukturu", rekao je Kovačević.

"Novosti" navode da će Odbor za standardizaciju srpskog jezika najvjerovatnije podnijeti inicijativu Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti Zakona o rodnoj ravnopravnosti.

Тагови:
  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.