Mnogi okrenuli na šalu

Kuma se zbog običaja popela na krov i napravila haos

  • Izvor: zena.blic
  • 21.09.2022.11:55

Kod nas se kaže - 100 sela, 100 običaja. I nije bez razloga, jer nema ko se ne prenerazi svaki put kad vidi pokoji novi običaj za svadbe, sahrane, rođendane, rođenja.

Bacanje sita preko krova, prenošenje mlade preko praga, nošenje vekni hljeba ispod pazuha samo su neki on narodnih izmišljotina sa “dubljim smislom”, ali koji je smisao bacanja crijepa sa krova?

Upravo to je moglo da se gleda u snimku koji je osvanuo na Reditu pod nazivom: “To, kumo”. A šta je kuma uradila? Vidljivo pod dejstvom alkohola uspela se uz merdevine na krov kuće, poskidala crepove, bacala i lomila o beton ne razmišljajući da može nekog i da povrijedi, a kamoli o tome da mladencima uništava kuću. Samo neka je brige na veselje, ona će da lomi crepove, a neko drugi će sutra da lomi glavu to da popravi. Mlada se hvata za grudi, omađijani muški svatovi je kite parama, a većina gleda i ne vjeruje šta vidi.

E, sada, nije ova kuma sama izmislila običaj. Ali je scenario preuredila tako da više odgovara njenom karakteru.

"Ranije je bio običaj i kod nas u Toplici da se zetovi popnu na krov i prijete da će skinuti crijep. Mlada ih daruje košuljama i oni siđu. Bilo je puno šale i smijeha. Bacati ovako crijep koji se lomi i može da povrijedi nekog je nenormalno ", pisalo je u jednom komentaru, pa je to dalo objašnjenje odakle kumi ideja da se popne na krov uopšte.

Samo, kumo, sve si pogrešno shvatila.

Nisu je poštedjeli ni u komentarima. Jedni su bili bijesni, drugi su se lijepo zabavili, pa okrenuli na šalu.

“Raskućila ih kuma”, “Nisam znao za ovaj običaj, ali sviđa mi se. Ovo je simbol šta se dešava kada se oženiš. Krene kuću od crepova da ti ruši”, “Što bi rek'o Dragče: Gazi kuma kao puma. Samo domaćin ima kroz 2-3 dana da je kune kada bude shvatio da ne može više da nađe isti crep, još ovo neki matori crijep koji se više i ne proizvodi. Malo razočaran što kumi nije poispadalo još nešto sem para. Barem se domaćinski oparila”, bili su samo neki od “duhovitih” komentara. Ostali su bili malo ostrašćeniji.

Lijepo je poštovati određene običaje, čuvati tradiciju i identitet, ali neke besmislene radnje pod izgovorom “jer tako treba” – treba samo izbaciti iz upotrebe, piše Blic žena.

Da li ste nekada prisustvovali demonstriranju ovakvog običaja na svadbi i kako biste reagovali da neko na vašoj pokuša da sprovede ovakav “vandalizam”?

Tagovi: