Eparhija raško-prizrenska

"Kurti crta metu na manastiru Visoki Dečani, Eparhiji i monaštvu"

  • Извор: СРНА
  • 19.02.2022. 11:49

Eparhija raško-prizrenska pozvala je međunarodnu zajednicu da utiče da se prekine ponašanje Prištine koja odbija da ispoštuje odluku Ustavnog suda samoproglašenog Kosova da manastiru Visoki Dečani vrati 24 hektara zemljišta.

"Uporno kršenje vladavine prava i suprotstavljanje odluci Ustavnog suda u vezi slučaja Visoki Dečani, koja je donesena nakon 15 godina detaljnih sudskih rasprava uz puni međunarodni monitoring i konačno riješena 2016. godine, više priliči autokratijama, nego društvu koje se deklarativno poziva na vladavinu prava i demokratiju", objavili su na sajtu Eparhije raško-prizrenske.

Eparhija je uputila protest zbog izjave premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija koji ponovo podriva sudsku odluku o vraćanju manastirske imovine.

U saopštenju se ističe da politička retorika kojom se stvara etnički i vjerski antagonizam, još više produbljuje jaz između institucija kosovskih Albanaca i srpskog naroda, posebno Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Pokazuje, kako se navodi, i da se ovaj prostor umjesto u pravcu demokratije i mirnog saživota svih zajednica kreće u pravcu pravnog bezakonja i stvaranja etnički čiste albanske teritorije na kojoj se svi tragovi srpske istorije, imovine i svega što je vezano za srpski narod nastoje brutalno izbrisati i pored svih zakonskih odredbi i međunarodnih garancija.

"Budući da su odluku Ustavnog suda više puta podržali predstavnici EU, OEBS-a, UMIK-a, kao i ambasadori vodećih zapadnih zemalja Kvinte (SAD, Njemačke, Francuske, Velike Britanije i Italije) Eparhija raško-prizrenska očekuje da se ova odluka izvrši nakon šest godina otvorene i ničim pravno sankcionisane opstrukcije i pritisaka na manastir Vioski Dečani, i manastirska zemlja koju manastir kontinuirano koristi upiše u katastar", navodi se u saopštenju.

Eparhija ističe da vansudsko komentarisanje presude koja je u statusu res judicata tj. punopravne i konačno presuđene odluke je politički neodgovorno i opasno jer crta metu i manastiru Visoki Dečani, monaštvu i Uneskovoj kulturnoj baštini i stvara prostor za nasilje kome je manastir već bio i izložen zbog čega je pod zaštitom KFOR-a.

Eparhija raško-prizrenska smatra da ono što im se poručuje po ko zna koji put iz Prištine jeste da za SPC ne može da postoji pravo i ne može da postoji presuda koja smije da se sprovede jer su tako odredili lokalni moćnici.

Iz Eparhije su poručili da ostaju otvoreni za normalnu komunikaciju sa lokalnim institucijama, u okvirima pravnih i crkvenih nadležnosti, ali da ne mogu da dozvole da se pravno nasilje i ucjene koriste kao sredstvo u negiranju prava koja su svuda u demokratskom svjetu neprikosnovena.

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.