Razgovor u Ohridu

Kurti: Treba još mnogo vremena do zaključka u razgovoru o ZSO

  • Извор: СРНА
  • 19.03.2023. 08:47

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je u Ohridu da su u toku razgovori o Zajednici srpskih opština (ZSO), ali da treba još mnogo vremena da bi se došlo do konačnog zaključka i ponovio da u ustavu (samoproglašenog) Kosova ne postoje opštine formirane na osnovu nacionalne i etničke pripadnosti.

"U aneksu piše odmah da počinjemo sa razgovorima o samoupravi srpske zajednice. Srpska zajednica i Zajednica srskih opština nisu ista stvar. Ti razgovori su u toku, već smo ih počeli, ali treba još mnogo da bismo došli do konačnog zaključka", rekao je Kurti kasno sinoć poslije višečasovnih razgovora se predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom, specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Na pitanje novinara da li će početi sa formiranjem Zajednice srpskih opština, Kurti je odgovorio da u sporazumu, koji je potpisao bivši premijer privremenih institucija u Prištini, nije riječ o Zajednici srpskih opština, nego o "zajednici opština sa većinskim srpkim stanovništvom".

On je dodao da ne postoje na Kosovu opštine po nacionalnoj pripadnosti.

"Opštine pripadaju građanima i prijedlog bivšeg finskog predsjednika Martija Ahtisarija je takav da je opština veoma jaka na Kosovu. Građanin Kosova ne može bez opštine, takva je arhitektura i struktura Ahtisajevog prijedloga. Neke od opština imaju i veće nadležnosti u okviru pozitivne diskriminacije i zato naš ustav, koji kao suštinu ima Ahtisarijev predlog, ne dozvoljava da se omalovažava opština", rekao je Kurti.

On je dodao da član 10 Osnovnog sporazuma, koji, kako tvrdi, "podrazumijeva de fakto međusobno priznanje između Kosova i Srbije", znači da će se sprovesti svih 39 sporazuma, a u okviru tih sporazuma su i oni iz 2013. i 2015. godine.

"Ali bilo kakvo sprovođenje tih sporazuma niti može, niti mora da bude u suprotnosti sa našim ustavom i zakonom", naveo je Kurti.

On je rekao da se na Kosmetu mora što prije pokrenuti rješavanje pitanja nestalih osoba i da na toj teritoriji ima trenutno 1.617 nestalih, od kojih su, kako kaže "ogromna većina Albanci, ali ima i Srba i Roma". 

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)