Драгиша Мијачић

"Курти врши систематски притисак на Србе са циљем да их исели са КиМ"

  • Извор: Танјуг
  • 27.01.2024. 15:40

Координатор Радне групе Националног конвента ЕУ за сарадњу Београда и Приштине Драгиша Мијачић изјавио је данас да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти врши систематски притисак на Србе са циљем да српску заједницу примора да се исели са територије КиМ и доведе до тога да она више не представља никакав политички фактор у покрајини.

Мијачић је за Тањуг рекао да протекли догађаји, од рушења српских шатора и билборда, до постављања табли тзв. Косова и укидања динара су управо "хрватски модел", који је Курти најављивао као своју платформу за дијалог.

- Курти има за циљ да заокружи своју независност, да заокружи суверенитет на простору Косова и он све ово време врши притисак како би остварио тај свој циљ. Такође, са друге стране, дијалог му није у интересу и он је то и најавио када је дошао на власт, да просто дијалог није међу приоритетима о којима он жели да разговара. Он на овај начин наступа на свим могућим фронтовима - рекао је он.

Он је додао да је Куртијев кључни циљ да пре формирања Заједнице српских општина на територији КиМ, ту заједницу српских општина нема ко да користи.

Мијачић се осврнуо и на однос међународних центара моћи према оваквом понашању и истакао да ни њихове казнене мере више не дају резултате.

- Па видите, толико тога се дешава да не може ни међународна заједница више да испрати сваки од ових појединачних инцидената како би се ставило до знања да је оваква врста понашања недопустива. Међународна заједница - Европска унија и Америка - су увеле један вид казнених мјера за овакво понашање, али ни те казнене мере нису дале неки значајни резултат у смислу да нису натјерале Куртија да размисли о томе да више не спроводи једностране акте - рекао је он.

Мијачић појашњава да Курти све ради под изговором да је то све у складу са уставом и законима тзв. Косова, али да се заправо и они заснивају на мултиетничком управљању.

- На овај начин онемогућава мултиетничке институције, тј. институције других етничких заједница на Косову и мења суштину ствари Косова, јер Косово није албанска држава. Косово је грађанска држава, настала на принципу мултиетничности. Са својим понашањем он ће довести да буде само албанска држава, једна централизована земља, гдје се одлучује из једног центра, а не од стране заједница као што је то предвиђено косовским уставом и законом - навео је он.

Мијачић је додао да Куртијев наратив који, како је рекао, има две стране, улогу жртве и равноправног партнера у смислу државности, пролази у појединим страним медијима, али не и у процесу дијалога на међународном пољу. Када је ријеч о плану увођења евра као искључиве платежне валуте на КиМ, Мијачић каже да Курти игра на карту инерције међународне заједнице.

- Чека да види како ће да ова одлука крене са имплементацијом, да ли ће изазвати социјалне, политичке и безбедносне немире, и ако прође пар дана и не буде никаквих немира, он ће закључити да нема никаквих проблема, као што није било никаквих проблема када је довео специјалне полицијске снаге у општинске зграде, и међународна заједница увела казнене мере да се они повуку, а они дан-данас сједе тамо -  рекао је он.

Мијачић је нагласио да би, с друге стране, укидање динара као средстава плаћања на КиМ, било најјача карта коју Курти може да употријеби против српског народа и припадника других етничких заједница који су везани за српске институције и валуту.

Пратите нас и путем Вибера