Specijalni predstavnik EU

Lajčak u Prištini: Spremne sankcije i protiv Beograda ako ne bude postupao po zahtjevima EU

  • Извор: Анадолија
  • 04.07.2023. 20:18

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak izjavio je nakon sastanka sa premijerom samoproglašenog Kosova Aljbinom Kurtijem da postoji jasna potreba da se unaprede tri tačke koje je predstavila Evropska unija za deeskalaciju situacije na sjeveru KiM.

Lajčak je u izjavi medijima ocijenio da nije lak zadatak, niti laka situacija, te da su sastanci sa predsjednicom Vjosom Osmani i premijerom Kurtijem bili važni. Naveo je da ima razumijevanja od kosovskih lidera da se krene napred u vezi tri tačke koje zahtjeva EU.

"Postoji jasna potreba da se unaprokede tri tačke koje je predstavila Evropska unija, a to su deeskalacija, prijevremeni izbori i povratak normalizaciji. Nastavićemo naše razgovore o konkretnim koracima da dostignemo do ovih tačaka“, naglasio je Lajčak.

Dačić: Srbija se protivi napadima i pokušajima rušenja Srpske

Dačić: Srbija se protivi napadima i pokušajima rušenja Srpske

Lajčak nije želio da komentariše uvodene privremene kaznene mjere Evropske unije prema Prištini zbog ne saradnje u vezi deeskalacije situacije u opštinama na severu KiM, u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo.

"Moja želja je bila da ove sankcije ne sprovodi Evropska unija ni na Kosovu ni u Srbiji. Moja želja je da u Briselu razgovaramo sa obje strane o tome kako da primjenimo februarski sporazum“, naglasio je Lajčak.

On je dodao da su spremne mjere i protiv Srbije, ukoliko se shvati da Beograd ne postupa u skladu sa zahtjevima EU. Lajčak ce sutra boraviti u Beogradu. 

Пратите нас и путем Вибера