Iznio razloge

Legija štrajkuje glađu: Nekadašnji komandant JSO već dva dana odbija hranu

  • Извор: АТВ
  • 03.11.2021. 09:57

Milorad Ulemek Legija (53), osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, u požarevčkoj Zabeli otpočeo je štrajk glađu, revoltiran što on, kao i drugi zatvorenici iz posebnog odjeljenja tog kazamata, nemaju pravo na posjete u posebnim prostorijama, kao ni pravo na obrazovanje i rad, tvrdi njegov advokat Aleksandar Kovačević.

Podsjetimo, Ulemek, nekadašnji komandant JSO, kako advokat kaže, gotovo 18 godina nalazi se izolovan i nema šansu za resocijalizaciju kao drugi zatvorenici.

- On je u ponedeljak stupio u štrajk glađu, koji pored odbijanja hrane obuhvata i odbijanje da napušta ćeliju, odbijanje prava na posjete, telefonske pozive, posjete advokata, izlazak u šetnju, kao i svaku dalju komunikaciju sa zaposlenima u zavodu u Požarevcu - kaže advokat Aleksandar Kovačević:

- Ovo je uradio zbog odsustva reakcije na pritužbe koje su upućivane u skladu sa zakonom, povodom kršenja prava ne samo prema njemu, već prema svim zatvorenicima iz posebnog odjeljenja. Oni nemaju pravo na obrazovanje, rad, posete u posebnim prostorijama sa bliskim licima (takozvana ljubavna soba). Na dvije godine im se preispituje da li se produžava boravak ili prestaje, a prilikom donošenja tog rješenja ni on, a ni ja kao njegov branilac nemamo pravo na uvid u izvještaj službi, a upravo ti izvještaji sadrže razlog za boravak u samici.

Kapetan Dragan za ATV: Legiju drže kao zvijer

Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan kaže za ATV da razumije Legijnu frustraciju i da ga drže kao zvijer.

"Legija nije osuđen na samicu, nego na zatvor. On nije napravio ni najmanji incident za sve ove godine da bi ga prebacili u strogu izolaciju. On se nalazi u surovim uslovima. Možda je Ulemekov grijeh to što ga mnogi u Srbiji doživljavaju kao haroja. Da je Albanac ili Hrvat, imao bi mnogo lagodniji tretman u zatvoru", kaže Vasiljković.

(Kurir/ATV)

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм