Predsjednik Saveza Srba

Linta: Nerazumna Plenkovićeva izjava o optužnici za Petrovačku cestu

  • Извор: СРНА
  • 29.08.2022. 20:40

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je danas kao nerazumnu i neozbiljnu izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da optužnica Srbije protiv hrvatskih pilota ne postoji, kao i da je neprihvatljiva nadležnost Srbije u vezi sa procesuiranjem ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije.

Linta je istakao da je Plenković po ko zna koji put ponovio besmislenu laž da je Srbija bila agresor za vrijeme Slobodana Miloševića i da je napala Hrvatsku, BiH i Sloveniju.

On smatra da Hrvatska treba se suoči sa svojom zločinačkom prošlošću i sa posljedicama proustaške politike Franje Tuđmana prema Srbima na krajiškom području i u nizu hrvatskih gradova i mjesta gdje nije bilo oružanih sukoba.

Srpski narod je, podsjeća Linta, bio žrtva agresije Tuđmanovog režima, odnosno Hrvatska je vodila agresorski, napadački i pljačkaški rat, a krajiški Srbi su vodili odbrambeni, oslobodilački i pravedan rat.

Prema njegovim riječima, Plenković veoma dobro zna da optužnica protiv četvorice hrvatskih pilota i te kako postoji i da je zasnovana na brojnim činjenicama i dokazima o monstruoznom zločinu na Petrovačkoj cesti i u mjestu Svodna kod Novog nad najmanje 13 srpskih civila, među kojima su bila i djeca.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je danas da za njih ne postoji optužnica Srbije protiv hrvatskih pilota za ratne zločine u akciji "Oluja" i da taj stav neće mijenjati.

"Nadležnost Srbije u predmetima koji se tiču navodnih počinjenja krivičnih djela na teritorijima drugih država, koja se pripisuju državljanima drugih država, za nas je neprihvatljiva već godinama, to ne dolazi u obzir", rekao je Plenković danas na Bledu.

Тагови: