Linta: Tužilaštvo Srbije da pokrene istragu za svirepa ubistva vojnika JNA

  • 15.05.2021. 13:12

BEOGRAD - Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta je, povodom 29 godina od zločina nad vojnicima JNA u Tuzlanskoj koloni, ponovo pozvao Tužilaštvo Srbije za ratne zločine da pokrene istragu za svirepo ubijene, ocjenjujući da je pravosuđe BiH u funkciji bošnjačke politike.

On je naglasio da porodice 54 mučki ubijena vojnika sve manje vjeruju da će barem neko od nalogodavaca, organizaora i izvršilaca ovog stravičnog zločina izaći pred lice pravde i biti kažnjen.

"Tužilaštvo BiH je obustavilo istragu u predmetu `Tuzlanska kolona`, što je jedan od brojnih dokaza da je riječ o etnički motivisanoj instituciji čiji je cilj da amnestira najviše bošnjačke vojne, policijske i civilne zvaničnike od odgovornosti za zločine nad Srbima", ukazao je Linta.

Linta je poručio da bez kažnjavanja odgovornih iz reda bošnjačkog naroda za Tuzlansku kolonu i brojne druge ratne zločine nad Srbima u BiH nije moguće govoriti o iskrenoj saradnji, međusobnom poštovanju i pomirenju između srpskog i bošnjačkog naroda.

On je podsjetio da se mučki i kukavički napad na pripadnike JNA desio u Tuzli na današnji dan prije 29 godina, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

Pripadnici lokalne Teritorijalne odbrane i policije, uz pomoć paravojne formacije "zelene beretke" napali su kolonu JNA i tom prilikom ubili najmanje 54, a ranili 44 vojnika, čime je prekršen dogovor o mirnom povlačenju 92. Motorizovane brigade iz kasarne "Husinska buna" sa oko 200 motornih vozila i oko 600 starješina i vojnika.

Napad na kolonu JNA bio je unaprijed dobro planiran i pripreman što su pokazale i zapreke na putevima, kopanje rovova, izrada zaklona, isturanje ježeva na put, izvlačenje nagaznih mina na kanapu, pucanje vatrenim oružjem, "zoljama" i drugim zapaljivim sredstvima, razještanje snajperista i drugo, navedeno je u saopštenju.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.