Predsjednik Saveza Srba iz regiona

Linta: Vrhunsko licemjerje Plenkovića, dok se proganjaju Srbi

  • Извор: СРНА
  • 16.08.2022. 17:49

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocjenjuje kao vrhunsko licemjerje izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da je neprihvatljivo suđenje Hrvatu kojeg su ruske snage zarobile u Ukrajini i protiv koga je podignuta optužnica, te ukazuje na sudsko proganjanje i hapšenja srpskih veterana od vlasti Hrvatske.

Linta pita Plenkovića da li je prihvatljivo kada Hrvatska 27 godina od završetka rata konstantno raspisuje potjernice protiv pripadnika bivše JNA i vojske i policije Republike Srpske Krajine s ciljem zastrašivanja, opravdanja lažnog mita o domovinskom ratu i odvraćanja da se bore za svoja oteta imovinska i stečena prava i nadoknadu štete za svoju uništenu imovinu?

Da li je, pita Linta, prihvatljivo kada etnički motivisano pravosuđe organizuje montirane sudske procese protiv pripadnika bivše JNA i krajiških boraca i donosi presude koje nemaju blage veze za pravom, istinom i pravdom i koje su zasnovane na lažnim dokazima i lažnim iskazima svjedoka saradnika?

Linta postavlja pitanje Plenkoviću da li je bilo prihvatljivo politički motivisano suđenje Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao kapetan Dragan, koji je pravosnažno osuđen na 13,5 godina bez i ijednog jedinog dokaza da je počinio ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima?

On ističe u saopštenju da je apsolutno neprihvatljivo da Hrvatska i dalje hapsi srpske veterane, pokreće montirane sudske postupke protiv njih i donosi presude bez dokaza.

– Krajnje je vrijeme da Srbija konačno istinski stane iza bivših pripadnika JNA i krajiških boraca i pruži im finansijsku, stručnu i svaku drugu pomoć i podršku – kaže on.

Takođe, dodaje Linta, Srbija treba da pošalje jasnu poruku Hrvatskoj da neće više mirno posmatrati progon i ponižavanje srpskih veterana koji su se časno i hrabro borili za svoju državu i slobodu svog naroda.

Linta navodi da je tragična činjenica da su na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svijeta do sada je uhapšena 183 Srbina, od kojih su 72 izručena Hrvatskoj.

Osim toga, ocjenjuje on, skandalozna je činjenica da se u hrvatskim zatvorima zbog krivičnih dijela ratnih zločina nalazi 28 Srba, odnosno pripadnika bivših JNA i Vojske i policije Republike Srpske Krajine koji su već osuđeni ili im još traje suđenje ili su pod istragom i to na osnovu lažnih dokaza i lažnih iskaza svjedoka saradnika.

Тагови: