Ministar zdravlja Srbije

Lončar: stiže 5.000 doza ruske vakcine

  • 29.12.2020. 16:47

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar rekao je da će danas ili sutra u Srbiju stići oko 5.000 doza ruske vakcine protiv virusa korona, dok će od 4. januara sedmično stizati nove količine "Fajzerove" vakcine.

Lončar je izrazio očekivanje i da će Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije početkom naredne godine završiti ispitivanje ruske vakcine.

On je na konferenciji za novinare rekao da se pregovara i o nabavci kineske vakcine, kao i vakcina proizvođača "Astra Zeneka", "Džonson i Džonson" i "Moderna".

Lončar je naveo i da je napravljen plan vakcinacije, te da se prvo vakcinišu najstariji u staračkim domovima, a zatim zdravstveni i prosvjetni radnici, policija i vojska, državni službenici i hronični pacijenti.

On je pozvao građane da se vakcinišu protiv virusa korona, ali i protiv sezonskog gripa, koji, rekao je, još nije izolovan u Srbiji, te dodao da su građanima na raspolaganju domaće i uvozne vakcine protiv gripa, koje su besplatne.

Lončar i epidemilog Branislav Tiodorović potvrdili su da u Srbiji više od 30 odsto građana ima antitijela na virus korona.

Tiodorović je naveo i da će sa vakcinacijom protiv virusa korona u narednim mjesecima biti omogućeno da broj građana sa antitijelima na proljeće premaši 60 odsto.

Epidemilog Predrag Kon rekao da će sve vakcine protiv virusa korona koje budu dostupne građanima biti apsolutno bezbjedne i efikasne.

"Država garantuje za sve vakcine", rekao je Kon i istakao da su standardi Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije na svjetskom nivou, te da je do sada "Fajzerovu" vakcinu u Srbiji primilo oko 1.000 osoba, od kojih niko nije imao problema.

Lončar, Kon i Tiodorović ponovili su da organizovani doček Nove godine kao ni repriza 1. januara neće biti dozvoljeni, te apelovali na mlade da ne organizuju privatne noćne ili prijepodnevne žurke.

Oni su istakli i da je situacija sa virusom korona u Srbiji i dalje teška, da je među zaraženima oko 3.000 ljekara, a da su bolnice i dalje pune. 
 

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм: Инстаграм, живот под филтером

    ''Документарни програм: Инстаграм, живот под филтером

  • 13:10 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.