Предсједник Француске

Макрон: Евроинтеграције Србије су у заједничком интересу

  • Извор: Танјуг
  • 08.04.2024. 20:42

Предсједник Француске Емануел Макрон изјавио је вечерас да су евроинтеграције Србије у заједничком интересу, као и да је сигуран да Србија може да има стратешку улогу.

Он је уочи тет-а-тет састанка са Вучићем и заједничке вечере делегација рекао да евроинтеграције Србије нису наметнуте, већ да су суверени избор Србије и да то иде ка моделу који ће омогућити да брани сувереност Европе.

- Увјерен сам да Србија може да игра важну улогу у оснаживању стратешке аутономије ЕУ. Ви то већ радите и сутра ћете то радити својим индустријским развојем - рекао је Макрон.

Истакао је и да учесталост контаката говори о односима двије земље, као и интензивност билатералних односа.

- Оно показује колико је пријатељство двије земље важно за Француску: Пријатељство које је обиљежено посвећености Србије европској будућности. Срце нашег партнерства је подршка Француске евроинтеграцијама Србије - рекао је Макрон.

Макрон је изјавио да је нормализација односа са Приштином обећање и залог за стабилност региона и нашег континента.

- Свака страна мора да допринесе путу и у том смислу желим да поздравим гест направљен на обје стране, али треба сад ићи још даље. Знам да сте спремни, и ви сте то понављали током нашег заједничког разговора у Бриселу. За мене је тај пут неопходан. Неопходно је да, с једне стране, одговорни за напад у Бањској прошле јесени буду изведени пред судове да одговарају за своје дјела. Треба све направити да се таква драма не понавља - рекао је Макрон.

Претходно је Макрон дочекао Вучића у Јелисејској палати уз најавише државне почасти.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм