Reakcija diplomate

Milivojević o zabrani preleta aviona: Presedan u međunarodnim odnosima

  • Извор: СРНА
  • 07.06.2022. 09:39

Zabrana preleta aviona ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova je presedan u međunarodnim odnosima i diplomatiji koji nije zabilježen dugo i ima za cilj i određeni pritisak na Srbiju da se prikloni Zapadu i uvede sankcije Rusiji, rekao je diplomata Zoran Milivojević.

"Ne sjećam jednog ovakvog događaja i treba reći da se radi o presedanu u vezi sa odnosom dvije zemlje od strane trećih zemalja, gdje se ne radi o interesima ni Srbije, ni Rusije nego o interesima trećih faktora, u ovom slučaju NATO-a i EU", rekao je Milivojević.

On smatra da otkazivanje posjete Lavrova neće dovesti u pitanje rusko-srpske odnose.

"Pritisak koji se vrši na Srbiju nije od juče i ovo nije novina. Traje od trenutka kada se Srbija opredijelila za sopstveni izbor i sopstveni politički interese i kada nije uvela sankcije", rekao je Milivojević.

On je naglasio da pokušaji da se pozicija Srbije kao vojno neutralne i politički nezavisne države dovede u pitanje na ovaj način neće uspjeti.

"Srbija se rukovodila svojim interesima i ciljevima i ima jasnu poziciju. U tom smislu neće biti promjena", rekao je Milivojević.

On je napomenuo da je Srbija na putu evropskih integracija, ali da ima pravo i obavezu da štiti svoje interese na optimalan način.

Posjeta ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova Srbiji, planirana za juče, otkazana je jer su Crna Gora, Bugarska i Sjeverna Makedonija zabranile prelet aviona ruske vlade.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao je da nije iznenađen ishodom i da je, zbog krize u svijetu, u Srbiji defakto uvedeno vanredno stanje.


  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:45 Серија: Ко те шиша (12+)

    Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)