Šest mjeseci nakon smrti

Mira Marković dobija bistu

  • 08.10.2019. 07:47

U subotu će u Požarevcu biti održan pomen povodom šest mjeseci od smrti Mire Marković, supruge nekadašnjeg predsjednika Jugoslavije i Srbije Slobodana Miloševića. Istog dana će biti predstavljena i posljednja knjiga nekadašnje predsjednice Jugoslovenske levice (JUL), a u dvorištu porodične kuće, gdje je sahranjena, biće otkrivena i njena bista.

To je za Kurir otkrila Marija Milošević, kćerka bračnog para Marković-Milošević.

"Šest mjeseci od mamine smrti je tačno u ponedjeljak, 14. oktobra, a mi dajemo pomen u subotu, 12. oktobra, u Požarevcu. Tog dana će biti održana promocija mamine knjige koju je pisala posljednje dvije godine, a posljednji tekst i bukvalno dan prije nego što će otići u bolnicu - 4. marta ove godine. To je peti nastavak sada, dakle, petoknjižja „Destierrada e imperdida“. I, nažalost, posljednja njena knjiga, osamnaesta... Promocija će biti održana u muzeju „Petar Dobrnjac“ u 14 časova", kaže Marija Milošević ekskluzivno za Kurir i dodaje:

"Predgovor sam napisala ja, a pogovor Marko. Mi, naravno, nećemo doći. Istog dana će biti otkrivena i mamina bista, koja je napravljena od istog mermera kao i tatina i stajaće pored njegove.

Marija Milošević je u predgovoru te knjige napisala da ljubav Mire Marković prema Srbiji nisu ubili progon i poternice.

"Ali je jeste ubilo to što je ta ljubav neuzvraćena. Uzalud sam je svih ovih godina odgovarala od te ljubavi. Rođena je u ratu, umrla u izbeglištvu. Tata je rođen u nepravdi i umro je u nepravdi. Marko je rođen uoči Dana borca, kad je nebo bleštalo od vatrometa, i umreće u zemlji u kojoj se, na neki način, stalno slavi Dan borca. A ja sam rođena u miru u najlepšoj zemlji na svijetu i umrijeću u miru u najlepšoj zemlji na svijetu", napisala je Marija Milošević i dodala:

"Ali nas dvoje se, poučeni negativnim iskustvom naših roditelja, za razliku od njih, nećemo ni na koji način baviti ničim za dobrobit čovječanstva, a naročito ne za dobrobit države koju smo razočarani napustili da se nikad ne vratimo".

Тагови:
  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм