Maja Kocijančič

Mjere provokativne i uvredljive, Priština da ih povuče

  • 27.11.2018. 17:17

Portparolka EU Maja Kocijančič je povodom ostavki gradonačelnika četiri srpske opštine na sjeveru Kosmeta poručila još jednom da kosovska vlada mora odmah da povuče odluke o podizanju taksi na robu iz Srbije i BiH. Ona je takve mjere okarakterisala kao provokativne i uvredljive.

Maja Kocijančič je rekla da je EU upoznata sa današnjim ostavkama predsjednika srpskih opština.

Ona je tim povodom navela da je EU od početka bila jasna u stavu da su takse od 100 procenata na robu iz Srbije i BiH kršenje Cefta sporazuma i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Kosova.

"Vlasti na Kosovu moraju odmah da povuku ove mjere. Sve akcije, mjere i izjave koje su provokativnog i uvredljivog karaktera su duboko uznemirujuće i ne doprinose dijalogu u cilju normalizacije odnosa", poručila je Kocijančičeva.

Naglasila je da se sve pritužbe koje strane imaju moraju rješavati kroz dijalog koji će EU nastaviti da olakšava.

Gradonačelnici četiri srpske opštine na sjeveru KiM podnijeli su danas ostavke zbog kršenja ljudskih i ekonomskih prava Srba odlukama Prištine.

Kako je naveo sad već bivši gradonačelnik Kosovske Mitrovice Goran Rakić, ova odluke uslijedila je kao odgovor na diskriminatorske odluke Prištine o taksi od 100 odsto kao i zbog upada ROSU i pokušaja ubistva potpredsjednika Srpske liste Milana Radoičića.

Na prištinske takse reagovao je prethodno i američki državni sekretar Majk Pompeo, koji je pozvao kosovske vlasti da ukinu te takse.

Kocijančičeva nije direktno odgovorila na pitanje Tanjuga o poziciji EU povodom najavljenog "nacionalnog projekta ujedinjenja Albanije i Kosova", ali je navela da EU očekuje od svih partnera u regionu da se fokusiraju na svoj evropski put.

Na pitanje kako vidi ocjenu Edija Rame da "Albanija ne može beskrajno da čeka na odluku o pristupanju te zemlje Uniji kao i da su Tirana i Priština umorni od čekanja na viznu liberalizaciju za Kosovo", Maja Kocijančič je naglasila da je proces pristupanja zasnovan na zaslugama i da svi partneri napreduju onoliko koliki su napredak ostvarili u sopstvenom reformskom procesu.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм