Svrljig

Mladog poštara izgazio vepar: Na putu do sela zastao da pogleda divlje prasiće

  • 19.12.2020.11:02

Noseći poštu mještanima u zaseoku Trojica, ka selu Izvor, poštara iz Svrljiga napao je juče divlji vepar. On je mopedom krenuo ka selu i vidjevši divlju svinju sa prasićima zastao je da ih pogleda, kada mu je iza leđa prišao vepar koji ga je najprije ugrizao za nogu, a potom ga izgazio, zbog čega je mladi poštar prebačen u niški Klinički centar.

Iz policije kažu da im je u četvrtak oko 12.45 prijavljeno da je u zaseoku Trojica muškarca napao divlji vepar i da je on, zbog povreda, srećom ne opasnih po život, iz svrljiškog Doma zdravlja prebačen u niški Klinički centar gdje je zadržan na liječenju, a da policija utvrđuje sve okolnosti ovog događaja.

Prema saznanjima Južnih vesti, 28-godišnji poštar M. M. je, kao i mnogo puta do sada, krenuo službenim mopedom ka selu da odnese poštu kada je u jednom zaseoku usput ugledao divlju svinju sa prasićima.

- Stao je da ih pogleda kada je odjednom osjetio kao da se moped zajedno sa njim podižeDivlji vepar ga je onda ugrizao za lijevu nogu, a kada je pao, vepar ga je izgazio, bukvalno je skakao po njemu - prepričava za Južne vijesti jedan od njegovih kolega.

Kontuzije glave, povrijeđen kuk i brojna nagnječenja koje je zadobio mladi svrljiški poštar bilans su njegovog neobičnog susreta sa tom divljom životinjom. Iako srećom nisu opasne po život, zbog brojnih povreda koje je zadobio, on je zadržan na liječenju u Kliničkom centru Niš.

Grdosije u svrljiškim šumama i od preko 200 kg

Već je poznato da se radi o zaista opasnoj životinji, posebno kada brani teritoriju, ženku ili mladunce, kao i to da u svrljiškim šumama na skoro 500 kvadratnih kilometara obitavaju zaista ogromni primjerci, pokazuje i ljetošnji odstrel svrljiških lovaca.

Naime, u svrljiškom selu Burdimo, sredinom avgusta ove godine, lovac Vladica Savić iz tog sela odstrijelio je divljeg vepra teškog 205 kilograma.

Brojni su primjeri i susreta mještana sa tim grdosijama, ljudi je sve manje u selima, manje ih je i u poljima i njivama, pa se i životinje sve više približavaju naseljenim mjestima u potrazi za hranom.

Svrljiški lovci kažu da skoro svake lovne nedelje naiđu na po nekog kapitalca, da umiju da pričine ozbiljnu štetu usjevima, kao i da se prosečna težina veprova sa kojim se susreću, ali i od kojih često stradaju i lovački kerovi, kreće od 120 do 160 kilograma.

Kada se osete ugroženim, važe za vrlo agresivne i jake životinje - kažu lovci.

Ovoga puta je njihovu snagu, ni kriv ni dužan, na sebi osetio i mladi svrljiški poštar koji se oporavlja od neobičnog susreta.