Александар Вучић

"Многи људи у сали су били запрепашћени резултатима гласања"

  • Извор: СРНА
  • 23.05.2024. 20:14

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је вечерас у Њујорку да су многи који су били у сали након гласања о резолуцији у Сребреници били запрепашћени резултатима и чињеницом да је више земаља било против и уздржано него оних које су подржале резолуцију.

Вучић је у обраћању медијима након гласања у Генералној скупштини УН захвалио свима који су подржали Србију, што се не односи само на велике пријатеље Кину и Русију које су гласале протоив резолуције, већ и на, како је истакао, мађарску браћу, који су се једини од земаља у окружењу Србије изјаснили против резолуције, као и на Уједињене Арапске Емирате, који су се уздржали иако су муслиамнска земља.

Пресдсједник Србије је велику захвалност изразио и Словачкој, Грчкој и Кипру, чланицама ЕУ, које су биле уздржане, затим Бразилу, Мексику и Никарагви, три највеће државе Централне Америке које су биле уз Србију, као и Нигерији, Мароку и Алжиру и многим другим земљама које нису подржале резолуцију.

Додик: Резолуција о Сребреници покушај Њемачке да опере своју страшну историју

Додик: Резолуција о Сребреници покушај Њемачке да опере своју страшну историју

"На крају је било 87 од оних који су били у сали који су нас суштински подржали, док су на другој страни била 84 гласа. Ако се гледа распоред по броју становника, двије трећине земаљске кугле било је на нашој страни", рекао је Вучић.

Он је захвалио на подршци и великој борби свим својим сарадницима који су били дио делегације Србије у Њујорку, министарствима која у била укључена у битку за част и обрз Србије и Српског народа.

Посебно је поздравио Србе на Косову и Метохији, у Републици Српској и у Црној Гори, којима је захвалио не само на подршци него и на великом јединству које је допринијело оствареном резултату.

Указујући да не може да каже да је ово формална побједа, Вучић је рекао да су Србија и Срби, упркос томе, данас у Њујорку винули у висине, иако су предлагачи резолуције учинили све да их унизе.

Вишковић: Живи људи уписани као жртве у Поточарима

Вишковић: Живи људи уписани као жртве у Поточарима

"Видјели сте породице српских жртава које су апаудирале и поносно подигле српску заставу. Тражили су им да уклоне заставе, али они су то одбили, као што сам и ја учинио", рекао је Вучић.

Он је оцијенио да смо данас у Њујорку свједочили промјени свјетског поретка, што му, како је објаснио, велике западне силе неће опростити.

Вучић је поручио да мора да се захвали и некима који су гласали против Србије, јер су јој отворили очи.

Којић за АТВ: Желе да нам наметну епитет који не заслужујемо, Срби ће увијек ходати уздигнуте главе

Којић за АТВ: Желе да нам наметну епитет који не заслужујемо, Срби ће увијек ходати уздигнуте главе

"Посебно мислим на те игре испод појаса око амандмана и индивидуализације кривице. Ми смо буквално 15 минута прије сједнице морали људима да објашњавамо да то нису амандмани Србије. Све смо идржали, иако су процјене предлагача резолуције биле да ће имати преко 100 гасова, а да ће уздржаних и против бити од 40 до 45", истакао је Вучић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм

    'Филм

  • 16:00 Емисија: Наша Српска (Р)

    У емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 17:00 Серија: Насљедници (Р) (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.