Istaknuti srpski ljekar

Momčilo Babić novi ambasador Srbije u Rusiji

  • Извор: Телеграф
  • 15.12.2021. 13:20

Novi ambasador Srbije u Rusiji, prema pisanju "Novosti", biće prof. dr Momčilo Babić koji je do sada na istoj poziciji službovao u Slovačkoj, čime će poslije četiri mjeseca od iznenadne smrti Miroslava Lazanskog biti popunjeno upražnjeno mjesto u izuzetno važnom diplomatskom predstavništvu Srbije.

U zvaničnoj biografiji Babića navodi se da je jedan od najistaknutijih srpskih ljekara.

Rođen je u Peći, školovao se u Beogradu, gdje je završio Medicinski fakultet, a magistrirao u Moskvi kao stipendista Svjetske zdravstvene organizacije na Međunarodnom fakultetu zdravstvene zaštite. Doktorirao je u Beogradu na Medicinskom fakultetu 1986. godine. Specijalizaciju iz socijalne medicine završio je na Medicinskom fakultetu u srpskoj prestonici gdje je izabran za naučnog saradnika, a od 2000. godine redovni je profesor socijalne medicine.

Bio je direktor Sektora za razvoj Kliničkog centra Srbije, gradski sekretar za zdravstvo u Skupštini grada Beograda, gdje je inicirao projekat “Beograd - zdrav grad”. Deset godina je bio na čelu KBC “Bežanijska kosa”, bio je pomoćnik ministra zdravlja, kao i direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Obavljao je dužnost predsjednika Savjeta Univerziteta u Beogradu. Više od dvije godine proveo je na studijskim boravcima, posebno u Rusiji i SAD: Univerzitetu Džon Hopkins u Baltimoru, Centru za kontrolu bolesti i prevenciju u Atlanti, Nacionalnom Institutu za zdravlje u Betesdi (Merilend), Univerzitetu Džordž-Taun u Vašingtonu, Karolinskom Institutu – Stokholm, Londonskoj školi higijene i tropske medicine, Institutu “Semaško” u Moskvi.

Uspostavio je saradnju sa Raš Univerzitetom u Čikagu, gdje su na usavršavanja godinama upućivani ljekari bolnice kojom je rukovodio. Autor je više od 250 naučnih i stručnih radova objavljenih u stranim i domaćim časopisima i na kongresima, kao i 24 stručno-naučne medicinske knjige. Bio je osnivač i prvi predsjednik Medicinskog Akademskog Foruma, udruženja ljekara akademske provenijencije sa sjedištem u Beogradu, osnovanog 2002. godine.

Тагови:
  • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

    ''Ко? Шта? Када? Гдје? Зашто? Како? И ту се питања не заустављају - отворено и одважно.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.