Srpski sabor "Zavetnici" 

Moramo spriječiti novu "Oluju" nad Srbima na Kosmetu

  • 03.08.2018. 18:10

Srpski sabor "Zavetnici" poziva rukovodstvo Srbije da hitno reaguje povodom opravdanog rizika da će kosovski Albanci tokom sutrašnjeg dana izvršiti novi upad na sjever Kosova i Metohije i zauzeti strateški važne Gazivode, kao i da ni na koji način ne dozvoli novi pogrom srpskog stanovništva na Kosmetu.

"Zavetnici" navode da to što prištinski mediji danima najavljuju veliku aktivnost Albanaca na sjeveru pokrajine jasno ukazuje na namjeru Prištine da na dan kada se obilježavaju 23 godine od zločinačke hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" sprovede sličan scenario etničkog čišćenja nad preostalim Srbima na Kosovu i Metohiji. 

Srpski sabor ukazuje i da pojačano prisustvo snaga Kfora u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji pokazuje da postoji realna prijetnja da Albanci planiraju eskalaciju sukoba i nasilje nad Srbima, čemu u prilog govori i odluka takozvane kosovske policije da sa godišnjeg odmora vrati sve uniformisane pripadnike. 

"Srbija je dužna da zaštiti kako Srbe sjeverno, tako i Srbe južno od Ibra", navodi se u saopštenju "Zavetnika". 

"Zavetnici" podsjećaju da je odlukom Velike Britanije pitanje Kosova i Metohije prvi put poslije 10 godina sklonjeno sa dnevnog reda diskusije pred Savjetom bezbjednosti UN, čemu su se odlučno usprotivile Rusija i Kina. 

Oni navode i da da je ova odluka Britanaca jasan dokaz da Albanci imaju i neupitnu podršku međunarodnih mentora, koji očito žele da planirane albanske aktivnosti prođu neopaženo pred očima međunarodne zajednice i da ta tema na svaki način bude zatvorena pred organima UN. 

"Država ne smije da sjedi skrštenih ruku, već mora odlučno da reaguje i da povodom ovakvih bezbjednosnih rizika preduzme sve neophodne mjere za očuvanje teritorijalnog integriteta i bezbjednosti srpskog naroda u južnoj pokrajini. Beograd mora hitnim saopštenjem da se obrati Savjetu bezbjednosti UN u kojem će njegove članice upoznati o najnovijim dešavanjima na Kosovu i Metohiji i zatražiti vanrednu sjednicu ovog tijela povodom bezbjednosne situacije u pokrajini. Srbija mora da alarmira i sve međunarodne partnere i zatraži njihovu podršku u očuvanju bezbjednosti Srba na Kosmetu", poručuju "Zavetnici". 

Srpski sabor poziva državu i sve građane Srbije da budu u stanju pripravnosti radi preduzimanja svih neophodnih mjera za očuvanje ustavnog poretka i suzbijanje svakog vida novog etničkog čišćenja. 

"Srpski sabor `Zavetnici` je na raspolaganju državi i građanima, jer smatramo da je ovo pitanje prioritet koji mora biti iznad svih političkih podjela i razlika. Upućujemo poziv svima da u ovako delikatnim okolnostima pokažemo jedinstvo i uputimo nedvosmislenu poruku da nećemo dozvoliti bilo kakvo nasilje nad našim narodom na Kosovu i Metohiji", poručuju "Zavetnici". 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je za sutra sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost povodom situacije na Kosovu i Metohiji, potvrđeno je RTS-u.

Тагови:
  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок