Srbija

MUP izdao hitno upozorenje: Građani da se pridržavaju mjera tokom nevremena

  • Извор: СРНА
  • 22.07.2023. 18:03

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, na osnovu upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda na današnje vremenske nepogode, danas je ponovo apelovao na građane da se tokom nevremena pridržavaju mjera, bilo da se nalaze na otvorenom ili zatvorenom prostoru.

- Ako se građani nalaze u zatvorenom prostoru za vrijeme oluje, potrebno je da obezbijede sve objekte koji mogu da odlete usljed jakog vjetra ili obilne kiše i izazovu materijalnu štetu ili povrede građane. Takođe, potrebno je obezbijediti i prozore i spoljna vrata i zatvoriti sva unutrašnja vrata, kao i izbjegavati kontakt sa kuhinjskim i kupatilskim slavinama, radijatorima i drugim metalnim predmetima, budući da su dobri provodnici - ističe se u saopštenju.

Kako se navodi, ukoliko se građani tokom nevremena nađu na otvorenom, potrebno je da se sklone od bilo kakvih visokih struktura (jarbola, stubova, tornjeva) i imaju u vidu da je sigurno rastojanje od tih struktura jednako njihovoj visini.

Takođe, važno je izbjegavati visoke konstrukcije, visoko drveće, ograde, telefonske kablove i električne vodove. Potrebno je pronaći zaklon u zgradi ili u automobilu, a ako to nije moguće, sjesti na zemlju i izbjegavati stajanje u blizini zgrada ili automobila u koje se ne može ući kao u zaklon.

Građani, ukoliko se nađu u šumi, zaštitu treba da potraže ispod grana niskog drveća, a nikako ispod visokog drveća na otvorenom prostoru. Potrebno je ući u šumu i izbjegavati granicu između šume i otvorenog prostora, otvorena polja, vrhove brda i planina, obale, jarkove ili druga vlažna mjesta. Ne treba prelaziti preko vode, niti plivati.

Nevrijeme pogodilo Čačak, krupan grad nanio veliku štetu

Nevrijeme pogodilo Čačak, krupan grad nanio veliku štetu

- Ne preporučuje se držanje kišobrana niti drugih metalnih provodnih predmeta u rukama (štapova za golf, štapova za pecanje i slično) i treba izbjegavati blizinu metalnih objekata, bicikala, opreme za kampovanje i slično. Ne treba stajati uspravno, već čučati ili se makar sagnuti, ne dodirujući zemlju rukama, a ako ste u grupi držati rastojanje od pet metara između sebe - piše u upozorenju, prenosi Tanjug.

Ukoliko se nađu u automobilu za vrijeme jake oluje, potrebno je zaustaviti automobil pored puta dalje od elektrovodova i drveća koje može pasti na automobil, ostati u automobilu i upaliti poziciona svjetla dok ne prođe oluja, zatvoriti prozore i ne dodirivati metalne predmete u automobilu i izbjegavati poplavljene puteve.

- Posebno napominjemo da po završetku olujnog nevremena građani, ukoliko primjete kvarove na elektrosnabdijevanju kao što su prekinuti kablovi i slično, odmah kontaktiraju nadležne službe u cilju otklanjanja posljedica olujnog nevremena. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i danas pružaju svu potrebnu pomoć našim građanima u otklanjanju posljedica nevremena i ostaće na terenu jer su tokom današnjeg dana najavljene nove padavine - ističe se u saopštenju.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: