Selo Likošane

Na današnji dan 1998. desio se krvavi napad na srpske policajce (VIDEO)

  • Извор: Курир
  • 28.02.2022. 15:54

Na današnji dan 28. februara 1998. odigrao se prvi veći sukob između terorističke organizacije OVK i MUP-a Srbije. Sukob je započeo tako što je policija upala u zasjedu kod sela Likošane, a zatim su došla pojačanja i sukob je nastavljen i u selu Ćirez.

Sukob u selu Likošane (poznata kod Albanaca kao bitka za Ćirez i Likošane) u Glogovačkoj opštini između albanskih terorista i tri policijske patrole MUP-a Srbije. To je bio prvi značajniji sukob nakon koga je promijenjen stav prema albanskim teroristima na Kosovu i Metohiji.

Sukob je započeo u 11.30.časova, kada je vozilo policije upalo u zasjedu, tokom koje je upotrebljen raketni lanser i mitraljez. Najbliža patrola krenula je u operaciju spasavanja ali su upali u zasjedu u selu Likošane, tom prilikom su stradali, Miroslav Vujković (27 godina) i Goran Radojčić (30 godina), a Pavle Damjanović (38 godina) i Slaviša Matejić (28 godina) su teško ranjeni. Oklopno vozilo je poslato u selo kao pomoć patroli, dok su prilazili selu u 12.20 iz obližnjih kuća je zapucano iz raketnog lansera i mitraljeza.

Policija je sprovela blokadu sela iz koga se pucalo i na helikopter MUP-a Srbije.

Tokom blokade, pripadnik SAJ-a Radojica Ivanović (29), nastradao je na licu mjesta dok je pod direktnom vatrom terorista od samo nekoliko metra pokušao da izvuče teško ranjenog druga Milana Jovanović (27), koji je kasnije u helihopteru na putu do bolnice podlegao ranama.

U selu je zaplijenjena veća količina oružja, municije, mina i eksploziva. Pretragom kuća zaplijenjena su dva teška mitraljeza, 4 puške, 130 ručnih granata, 24 minobacačke granate, 13 kilograma eksploziva, 3000 metaka i drugo.


Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:43 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:50 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.