КиМ

На референдуму у четири српске општине гласало 85 бирача, у Звечану нико

  • Извор: СРНА
  • 21.04.2024. 13:33

На референдуму о опозиву градоначелника албанске националности у четири српске општине на сјеверу Косова и Метохије до 11.00 часова гласало је свега 85 бирача, саопштила је Централна изборна комисија.

Предсједник ЦИК-а Крешник Радонићи рекао је да у општини Звечан до тада није гласао нико, те да је бирачко право у Лепосавићу искористило 46 бирача, у Сјеверној Митровици 32, а у Зубином Потоку седам.

Док Радонићи тврди да никаквих проблем за сада нема, извршни директор Центра за заступање демократске културе Душан Радаковић указао је да је уочљив проблем то што су бирачке кутије намјештене тако да камере могу снимити како је ко гласао, као и да је уочљива мала излазност.

Осим Звечана, нико није гласао ни у селу Бањска, гдје су испред бирачког мјеста џип и оклопно возило полиције која обезбјеђује биралиште на којем су присутна само три члана бирачког одбора из албанске заједнице.

Све српске партије прије референдума позвале су бираче да бојкотују гласање због постављања камера на бирачким мјестима, чиме се, како кажу, нарушава тајност гласања, али и због нереалног броја гласача на бирачким списковима, што је посљедица великог исељавања Срба са сјевера, изазваног тортуром власти у Приштини.

За успјех референдума и опозив градоначелника у четири општине неопходно је да за то гласа 50 осто плус један бирач од 45.000 уписаних у бирачки списак. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм