Србија

Најезда змија, улазе у куће, дворишта, чак и у банкомате – ево шта да радите ако вас уједе

  • 30.05.2024. 19:02

Претходних дана грађани Србије пријављивали су надлежним службама појаву змија како на улици, тако и у својим двориштима, зградама, па чак и унутар кућа. Улазе и у моторе аутомобила, банкомате...

Присуство ових гмизаваца, ипак, не треба да чуди јер су температуре ваздуха веће, па су изашле да се сунчају. Има их свуда - у Београду, Војводини, на југу Србије, а професионални хватач змија Владица Станковић каже да грађани буду смирени, али на опрезу јер се змије неће вратити у своје рупе.

Ако сте свакодневно на друштвеним мрежама, а сигурни смо да јесте, онда сте сигурно видјели честе објаве фотографија змија. Не, то нису тек онако постављене слике гмизаваца, него су грађани Србије свједочили о сусрету са њима.

Посљедњи примјер је Милан Суботичанин из београдског насеља Борча који је ухватио змију у у својој радионици, а потом ју је ставио у кесу и упозорио све да буду на опрезу.

Професионални хватач змија Владица Станковић каже да је овај период уобичајени за излазак змија из својих рупа, али да грађани буду на опрезу с обзиром да ових гмизаваца има свуда.

Он је недавно интервенисао у једној фабрици у Врању, када је хватао змију у гардероберу једног радника.

„Вјеровали или не, извукао сам из радничког гардеробера младог степског смука дугог један метар. Топло вријеме и 30 степени још у марту измамили су и змије из својих склоништа. Свакога дана имам пуне руке посла. Прије неки дан сам интервенисао у дому једне породице, змије су биле у блоку куће. Морали су да буше рупе и касније да их попуњавају. Извукао сам двије змије које су биле ту усељене, оне су ту боравиле, ко зна колико времена“, објашњава саговорник.

У питању су били шумски смукови и то прилично велики.

Владица објашњава да су змије у овом периоду године активније и покретљивије, посебно када сакупе довољно топлотне енергије. Чим буде још топлије, биће још покретљивије, наглашава он.

„Мај и јун су им сезона парења, тада су најпокретније. Ипак, деси се да и њих изненади пљусак и захлађење. Онда не могу да достигну своју регуларну ‘радну температуру’ и онда се деси да не стигну да побјегну ако им иде човјек у сусрет“.

У тим ситуацијама, змије не треба дирати.

„Треба се одаљити и пустити их да оду својим путем. Змија никад неће напасти човјека, оне се склањају од нас. Желим да нагласим да људи не требају да паниче, не смију да буду агресивни већ само морају да се склоне с тог мјеста. Не покушавајте да је додирнете или склоните јер можете да је изазовете на напад. Ја сам имао искуства са поскоцима који су, иначе, отровна врста и који су улазили многим људима у куће, тако да је најбоље у том случају позвати људе који су опремљени за хватање змија“, истиче Станковић.

Грађани Краљева у страху због појаве поскока

Поскок је најотровнија змија на нашим просторима, каже професионални хватач змија, а како свједоче грађани Краљева, овај гмизавац снимљен је у самом центру града како гмиже на паркингу.

Змија у центру Бањалуке препала грађане

Змија у центру Бањалуке препала грађане

Станковић каже да се змије појављују и у строгом центру града, али само ако је „човјек умијешан у то“.

„Постоје различити начини путем којих људи могу из природне средине да пренесу змије у урбане дијелове. У овом случају гдје се поскок појавио у самом центру Краљева, могуће је да је неком возачу ушла у аутомобил и да ју је он несвјесно ‘превезео’ у град. Све у зависности, када је змија тачно виђена, да ли је у питању био викенд. Људи обично за вријеме викенда слободно вријеме проводе у шуми или на планини. Када иду тамо користе аутомобил и са њим се враћају, тако да постоји шанса да је на тај начин поскок доспио у сам центар Краљева, али то није једина могућност“, тврди он.

Ако видите да вам змија прилази урадите само ову ствар, одмах ће побјећи

Ако видите да вам змија прилази урадите само ову ствар, одмах ће побјећи

Са друге стране, постоји могућност да се поскок појавио из разлога што људи све више граде грађевинске објекте, док фабрике шире своју производњу и на тај начин „улазе у природна станишта змија“.

„Људи градећи паркинге, путеве, ширећи цјелокупну инфраструктуру града залазе у природна станишта многих животиња, па и змија, тако да постоји могућност да се поскок појавио управо на том паркингу јер се можда у близини тог паркинга налази шума или каква зелена површина, тако да је можда и залутао“, објашњава Владица.

Улазе у моторе аутомобила, зидове кућа

Владица не може да наброји на прсте на којим је све мјестима налазио змије. Осим из кревета, фрижидера, хладњака, једну је, каже, извукао из мотора скутера.

„То је ријеткост, али десило се. Била је у машини за шивење, једна је била у мотору замрзивача. Тај мотор је увијек топао и онда оне дођу ту око мотора, траже топло. Мотају се да би могле да сакупе енергију од топлоте. Када увече крене да пада температура, оне се завлаче тамо гдје их најмање очекујемо, највише због хране. Посебно у старе куће, глодари праве те рупе и онда оне користе и улазе у куће“, објашњава он.

Шта ако вас уједе змија

Станковић каже да свако кога уједе змија, мора да оде код љекара, без обзира на то да ли је у питању неотровна или отровна змија.

Џиновска змија уплашила Зорицу у њеном дворишту

Џиновска змија уплашила Зорицу у њеном дворишту

„Отровне змије на мјесту уједа остављају два убода, двије рупе, које су лако препознатљиве. Ујед неотровне змије изгледа као да вас је неко огребао, као ноктом када се огребете. Код љекара треба отићи и ако вас неотровна уједе јер, она може да направи бактериолошки проблем као крпељ. Може да се храни неким глодаром који је заразан, па да дође до инфекције. Дакле, без обзира на то што се не ради о отровници, опет може да нас зарази. Ријетко се дешава, али долази и до таквих проблема“, каже саговорник.

На питање како да разликујемо отровну змију од неотровне, Владица каже да је поскок једна од препознатљивих отровних змија у Србији.

„Поскок се препознаје по ромбоидима, рогу на глави и по томе што нарасту од 70 до 80 центиметара“, каже он.

Ветерина Београд: Присуство змија не треба да чуди

Ветерина Београд често прима позиве грађана када у прољеће почне активан период змија и температура пређе 19 или 20 степени, па све до октобра када одлазе у хибернацију.

Ухваћена змија дужа од два метра, Мишо Памучина поново притекао у помоћ

Ухваћена змија дужа од два метра, Мишо Памучина поново притекао у помоћ

Из ове установе кажу да грађане центра Београда не треба да чуди присуство змија, јер се центар „наслања“ на ријеке, па им је природно станиште веома близу. Додају да се на Дорћолу, који је на ријеци, налази много старих зграда са влажним подрумима, у којима је доста глодара, што је одлично мјесто и за змије.

„Грађани не треба да се плаше, да јуре и убијају змије, већ да позову Ветерину Београд и јаве гдје су их видјели и да ли се крећу или су склупчане. Змија неће напасти човјека, сем у три случаја – када нема гдје да побјегне, када спава, па је човјек нагази и када је неко намјерно лови. С друге стране, змије су веома корисне за човјека, будући да се хране глодарима који праве много штете“, објашњавају из ове установе, пише Нова.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: