Roditelji održali protest

Nastavnik optužen za seksualno uznemiravanje: Inspekcija rada ga vratila na posao

  • 24.01.2019. 20:36

Odluka Inspekcije rada da na posao vrati nastavnika R. M. (60), optuženog za seksualno uznemiravanje svoje učenice, izazvala je buru negodovanja u pešterskom selu Suvi Do. Neki roditelji su se u četvrtak okupili ispred škole i protestovali, a neki prijete da, dok je R. M. (60) nastavnik, u školu neće slati svoju djecu.

Nastavnik srpskog jezika R. M. uhapšen je u junu prošle godine nakon što ga je trinaestogodišnja učenica prijavila da je u zbornici ljubio i dodirivao po intimnim dijelovima tijela i seksualno uznemiravao.

Hivzo Vušljanin, direktor matične škole "Ibrahim Bakić" u Leskovi, kaže da je tada sproveden disciplinski postupak i da je nastavnik R. M. suspendovan. Iznenađen je najnovijom odlukom Inspekcije rada da prije okončanja sudskog postupka nastavnika I. M. vrati na posao. Protiv ovog rješenja uputio je žalbu Ministarstvu prosvjete i strahuje da će nastava u Suvom Dolu biti obustavljena.

Inače, u novopazarskom Opštinskom sudu protiv R. M. se vodi postupak za krivično djelo nedozvoljene polne radnje. Do sada su održana tri ročišta, a sljedeće je zakazano za 31. januar.

"Nevjerovatno je da je "bludni nastavnik" za koga se u selu sumnja da je i ranije, prije ovog slučaja, nasrtao na učenice maloljetnice, koje ga zbog straha i srama nisu prijavljivale, vraćen na posao prije okončanja sudskog postupka. Zašto se nije sačekalo da sud kaže da li je kriv ili je nevin? Ako je kriv u zatvor, ako je nevin, da mu se izvinimo. Dok R. M. bude nosio školski dnevnik, ja moju djecu neću slati u školu", ističe jedan od mještana Suvog Dola.

Većina roditelja tvrdi da, čak i ako nastavnik bude oslobođen na sudu, "neće dozvoliti" da predaje njihovoj djeci.

"Ne vjerujem da će se to desiti... Ako se kojim slučajem i desi, neka ga prebacuju u neku drugu školu ili šalju u penziju", ističe jedan od mještana Suvog Dola.

Nastavnik R. M. najprije je "zaboravio dnevnik" u zbornici, a kada je ušao u učionicu, jednu od učenica poslao je da mu donese dnevnik. Čim je ona izašla iz učionice i ušla u prostoriju za nastavnike u kojoj više nije bilo nikoga, dotrčao je za njom, zatvorio vrata, prišao joj s leđa i počeo da je ljubi po vratu, licu i grudima. Djevojčica se jedva istrgla i vrišteći je počela da bježi. To je čuo njen deda koji je radio u školskoj biblioteci, popričao je sa roditeljima, a roditelji su sa djevojčicom otišli kod direktora koji je obavijestio policiju.

Тагови: