Apelacioni sud odlučio

Nedić ne može biti rehabilitovan

  • 23.04.2019. 15:50

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je odlučio da srpski premijer za vrijeme okupacije u Drugom svjetskom ratu Milan Nedić ne može da bude rehabilitovan, objavljeno je danas na sajtu tog suda.

Ovim je kao neosnovana odbijena žalba advokata Nedićevih potomaka, te je potvrđeno prvostepeno rješenje Višeg suda u Beogradu iz jula prošle godine kojom je odbijen zahtjev za rehabilitaciju. 

"Prvostepeni sud je na osnovu do sada istorijiski nepobijenih činjenica zaključio da se nisu stekli uslovi za rehabilitaciju Milana Nedića, predsednika Vlade, koju je postavio okupator Srbije, nakon kapitulacije Kraljevine Jugoslavije i njenog raspada usled neprijateljskog napada Nemačke oružanom silom", navodi se u obrazloženju odluke. 

Sud je ukazao i da je lice čija se rehabilitacija traži pomagalo okupatoru, ne samo u eksploataciji dobara države i radne snage, već u progonu svih građana Srbije koji se nisu svrstavali na stranu okupatora, odnosno nisu dijelili njegova politička i ideološka ubjeđenja ili se nisu pridržavali okupacionih propisa. 

U obrazloženju se navodi i da je Nedića uhapsila Treća američka armija, te da ne može biti govora da je to izvršeno iz političkih ili ideoloških razloga. 

U odluci se napominje i činjenica da je Nedić dijelu stanovništva pomagao u ratnim uslovima i mnoge spasio od smrti, ali da to ne može biti jedina, dovoljna i presudna okolnost za drugačiju odluku, imajući u vidu ostale aktivnosti tokom trajanja mandata predsjednika Vlade, koju je postavio okupator.