Prestižna titula

Novi Sad od danas Evropska prestonica kulture

  • Извор: Агенције
  • 13.01.2022. 19:45

Novi Sad će tokom ove godine nositi prestižnu titulu Evropske prestonce kulture, a zvanična ceremonija preuzimanja titule odvija se u okviru programa Doček.

Ceremonija proglašenja Novog Sada kulturnom prestonicom održava se u Srpskom narodnom pozorištu, a otvaranje će uveličati i velika izložba "Vreme i vaseljena".

Centralni događaj svečanog otvaranja Evropske prestonice kulture zakazan je za večeras kada će biti izvedena predstava "Zeniteum: 2022" reditelja Dragana Živadinova, na jednom od glavnih gradskih bulevara, koja će kroz umjetnost slaviti velika imena srpske nauke – Milevu Marić Anštajn i Milutina Milankovića.

Kao jedinstvena proslava u Evropi, Doček spaja dvije umjetnosti, dva pisma, dvije nove godine, dva dana, dva računanja vremena, pa će tako Doček 7530. donijeti svojevrsnu proslavu koja pomjera granice i staviti Novi Sad u centar evropskog kulturnog života.

Večeras će u Novom Sadu nastupiti poznati izvođači na više od 40 lokacija u gradu.

Pored grupe Morčiba, te poznatih muzičkih umjetnika Karminjo, Kristabel, Јosipe Lisac, te Damira Urbana, Matije Dedića, Bojane Vunturišević, Rudimentala, Van Goga, Džimija Tenora, dio svečanosti su i dječja predstava "Čardak ni na nebu, ni na zemlji", te Maja Brukner i drugi.

Sinoć je nastupilo 12 novosadskih bendova na šest lokacija na otvorenom širom grada, kao uvertira pred centralnu ceremoniju. Novosađani i njihovi gosti imali su priliku da slušaju sastav Gift, Јosipu Lisac, Lav Hanters i UV bend, DDOR, kvartet Dragon, grupu Šinobusi i druge.

Novi Sad je, uprkos uslovima koje diktiraju epidemiološke mjere, ugostio brojne goste iz inostranstva, navode organizatori.

Тагови: