У Прањанима

Обиљежено 79 година од историјске мисије Халијард

  • Извор: Агенције
  • 16.09.2023. 15:44

У Прањанима, код Горњег Милановца, данас је обиљежено 79 година од историјске мисије Халијард, у којој је са импровизованог аеродрома успјешно евакуисано више од 500 америчких и савезничких авијатичара.

Данашњем догађају присуствовали су потпредсједница Владе Србије Маја Гојковић, амбасадор САД-а у Србији Кристофер Хил, предсједник Фондације Халијард Џон Капело, директор агенције БИА Александар Вулин, принц Александар Карађорђевић и потомци ослобођени пилота, али и потомци оних који су спасили савезничке пилоте.

Гојковићева је истакла значај данашњег догађаја за читав српски народ и изразила задовољство поводом доласка у Прањане који имају изузетан значај за читав српски народ.

"Изузетно ми је задовољство што сам овдје у Прањанима просторно малом, али историјски великом пољу које је на мапи свијета уписано као симбол храбрости, племенитости, солидарности заједничке борбе за слободу у Другом свјетском рату. На овом мјесту одајемо заслужену почаст људима огромног срца који су учествовали у овој спасилачкој акцији“, рекла је Гојковићева.

Додик: Друга крајишка бригада дала допринос очувању Републике

Додик: Друга крајишка бригада дала допринос очувању Републике

Хил је говорио о важности поштовања овог догађаја и народа који је направио велики подвиг.

"Ми нисмо овдје да разговарамо о бруталности тог рата у историји, ми смо овдје да изразимо почаст људима који су се борили у том рату и у тој тешкој ситуацији која је кулминирала овдје у Прањанима. Шта год да кажемо овдје неће се дуго памтити, али оно што су ти људи урадили прије 79 година никада се неће заборавити“, рекао је Хил.

Капело је захвалио свима који годинама учествују у обиљежавању годишњица Операције Ваздушни мост и истакао значај тога што се сваке године прикључи неко нови јер је важно и да млади људи схвате значај овога што је урађено у прошлости.

Возачи, будите стрпљиви: Гужве на граничним прелазима

Возачи, будите стрпљиви: Гужве на граничним прелазима

"Није ово само једна чудесна историја, спасавање 500 америчких пилота и савезаника током периода од пет мјесеци баш испред носа непријатеља, а да нису били примијећени, без иједног јединог губитка, то је један тотални успјех“, рекао је Капело.

Операција Ваздушни мост сматра се за једну од најуспјешнијих спасилачких мисија иза непријатељски линија у историји ратова.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: