Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Od početka godine ubijeno 20 žena

  • 25.11.2020. 10:39

U Srbiji je od početka godine, prema statističkim podacima, ubijeno 20 žena, a nadležni su i danas pozvali sve u društvu, a posebno žene, da prijave porodično i svaku drugu vrstu nasilja.

Koordinator Sigurne kuće Vesna Stanojević rekla je, povodom 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, da je broj slučajeva prijavljenog nasilja u porodici ove godine približan prošlogodišnjem.

"Govorimo o nasilju koje se prijavljuje, a svesni smo da ima mnogo više nasilja koje se nikada ne prijavi", napomenula je Stanojevićeva.

Ona je navela da neprijavljivanje nasilja predstavlja najveći problem, te da je glavna poruka da se nasilje prijavi.

"Neka bar ispričaju bilo kome, jer žene to najčešće kriju. Sa nekim moraju podeliti tu priču, a ne kriti nasilnika. Onda će se zajednički neka rešenja naći", rekla je Stanojevićeva za Televiziju "Prva".

Ona je dodala da u Srbiji i dalje važi mišljenje da su žene uvijek krive, čak i kada su žrtve, a nasilnici se opravdavaju.

U istom periodu prošle godine ubijene su 24 žene.

UN su 1999. godine rezolucijom službeno potvrdile 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Тагови:
  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм

    'Филм