Premijer

Oglasio se Aljbin Kurti nakon incidenata na sjeveru KiM

  • Извор: Агенције
  • 27.05.2023. 11:53

Premijer samoprogašenog Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da razumije zabrinutost međunarodne zajednice zbog incidenata na sjeveru Kosova, ali da bi svaka druga opcija bila neispunjavanje ustavnih obaveza vlade prema novim gradonačelnicima opština na sjeveru.

Kurti je na svom nalogu na Fejsbuk nalogu kazao da bi odlazak gradonačelnika na njihova radna mjesta „trebalo da bude najnormalnija moguća stvar“.

„Objekat zgrade opštine je mjesto gde se na osnovu zakona i ustava opslužuju građani. Pripada Republici, zato nije juče zauzet i neće biti zauzet ni drugi dan. Svjesni smo i razumijemo zabrinutost naših međunarodnih partnera, ali svaka druga opcija bila bi neispunjavanje ustavnih obaveza naše vlade prema novim gradonačelnicima“, naveo je Kurti.

Zapaljen automobil tzv. kosovske policije u Zvečanu

Zapaljen automobil tzv. kosovske policije u Zvečanu

Pozvao je građane, a kako je istakao posebno Srbe na Kosovu, da sarađuju sa novim gradonačelnicima i njihovim kabinetima, za koje je kazao da će biti multietnički, multikulturalni, višejezični i višepartijski.

„Oni su izabrani i nisu protiv bilo koga, već na usluzi svima“, napisao je Kurti.

Zahvalio je policiji na akciji koja je omogućila gradonačelnicima da uđu u opštine Leposavić, Zubin Potok i Zvečan.

„Oni su, kako svakodnevno svjedoče, i juče dokazali da su spremni da profesionalci, neustrašivi i dostojanstveno služe poretku, zakonu Republike, u afirmaciji multietničkog bezbjednosnog okruženja, uprkos teškim uslovima koji izazvale grupe kojima je upravljala pretpolitička struktura u tom delu zemlje“, napisao je on.

Kolona oklopnih vozila specijalnih jedinica kosovske policije ušla u Zvečan

Kolona oklopnih vozila specijalnih jedinica kosovske policije ušla u Zvečan

U sukobima sa kosovskom policijom juče je povređeno nekoliko desetina ljudi koji su sprečavali ulaz novim predsednicima opština Zvečan, Leposavić i Zubin Potok u opštinske zgrade.

Intervenciju Prištine na sjeveru Kosova osudile su misije Kfora i Euleksa, zemlje Kvinte, a američki državni sekretar Entoni Blinken, ambasadori SAD u Beogradu i Prištini, komesar za proširenje Evropske unije pozvali su kosovske vlasti da odmah zaustave te akcije.

Vojska Srbije podigla je borbenu gotovost na najviši nivo, nakon nereda na sjeveru južne pokrajine.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?