Марко Благојевић

Огласио се амбасадор Србије у Бечу о несталој Данки Илић (2)

  • Извор: Агенције
  • 01.04.2024. 18:21

Амбасадор Србије у Аустрији Марко Благојевић изјавио је данас да се очекује идентификација дјетета са снимка насталог у Бечу, како би се утврдило да ли је то двогодишња дјевојчица Данка Илић из Бора за којом се трага од 26. марта.

Он је рекао да је Амбасада Србије у Бечу у сталном контакту са аустријском полицијом, као и да је српски народ који тамо живи информисан о нестанку дјевојчице.

"Ми информацијама не можемо да располажемо, њима располаже Министарство унутрашњих послова, како српско тако и аустријско, а ми смо у сталном контакту са њима - како у Србији, тако и овдје како бисмо омогућили да ако неко има нове информације достави те информације надлежнима“, истакао је амбасадор, преноси Танјуг.

Бечка полиција трага за женама због нестанка д‌јевојчице Данке (2)

Бечка полиција трага за женама због нестанка д‌јевојчице Данке (2)

Подсјећа да је српска Амбасада у Бечу упутила апел свима који живе у Аустрији да уколико имају информације о несталој дјевојчици то пријаве полицији.

"Готово да нема наших сународника овдје који нису упознати са тим случајем и оно што очекујемо јесте идентификација лица са снимка који је настао у Бечу како бисмо могли да утврдимо да ли је то Данка Илић за којом се води потрага. Они (аустријска полиција) непрестано трагају, а та зона гдје је настао снимак је добро покривена камерама јер је то центар Беча и ту се спроводе антитерористичке мјере“, појаснио је Благојевић.

Истиче да је однос српске и аустријске полиције за сваку похвалу.

"Они чине све што је у њиховој моћи и баве се активно овим случајем, тако да не сумњам да ће нас ускоро обавијестити о томе да су идентификовали дјете са снимка. Наши грађани који нас контактирају се веома одговорно понашају. То значи да није било инцидената ни провокација, упозната су сва удружења, сви су укључени, а чак и поред српских, укључена су и комшијска удружења са простора бивше Југославије, такође и приватна обезбјеђења, утицајне личности које су активне на друштвеним мрежама. Сви се труде и нико не смета, већ учествују и помажу на врло пристојан начин уколико дођу до неке информације, без ометања“, поручује амбасадор.

Откривено да ли је Данка била на мјесту с ког је мајка пријавила нестанак

Откривено да ли је Данка била на мјесту с ког је мајка пријавила нестанак

Благојевић каже да је Амбасада, такође, у сталном контакту са српском полицијом.

"Лично сам у контакту са начелником Управе криминалистичке полиције, и у контакту овдје са аустријском полицијом. Одмах реагујемо уколико нешто треба да им се пренесе и провјери“, рекао је Благојевић.

Бечка полиција покренула је истрагу у случају нестанка двогодишње Данке Илић из Бора, а након што је држављанин Србије који живи у Бечу пријавио 30. марта да је на аутобуској станици у центру аустријске пријестонице видио дјевојчицу, која наводно личи на несталу Данку у пратњи двије жене.

Двогодишња Данка нестала је 26. марта око 13.45 часова у Бањском пољу код Бора. Данка је у тренутку нестанка на себи имала љубичасте панталоне, маслинасто зелену јакну и косу везану у реп. Дјевојчица има смеђу косу, браон очи и висока је око 85 центиметара.

Због њеног нестанка у Србији је први пут активиран систем "Пронађи ме".

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)