Избори

Огласио се РИК: У Арени нема бирачког мјеста, није забрањено окупљање људи

  • Извор: Курир
  • 17.12.2023. 16:15

РИК је током посљедње конференције коментарисао и наводно окупљање људи код Београдске арене, које је потекло од Владимира Драгаша, представника испред "Не давимо Београд" и Владимира Петровића, представника испред Странке слободе и правде.

- Морам да напоменем да тамо нема бирачког мјеста и да није законом забрањено да се људи окупљају и да уколико им је то уопште била намјера иду на гласање на неко бирачко мјесто - речено је на конференцији РИК-а.

- Што се тиче чланова РИК-а који су самоиницијативно били тамо, надлежност и овлашћења чланова чланова РИК-а односи се искључиво на координацију са осталим органима за спровођење избора, односно са локалним изборним комисијама и бирачким одборима, не на комуникацију са окупљеним грађанима. Уколико је дошло до било каквих инцидената, сваки покушај насиља најоштрије осуђујем, и уколико их је било, уколико су се догодили, ја их молим да о томе обавијесте надлежне органе - речено је на сједници РИК-а.

Како је истакнуто - уколико су у питању заиста људи из Републике Српске, који имају двојно држављанство и уписани су у бирачки списак, они имају право да гласају, а законом није забрањено да се окупе како би отишли на гласање.

Иначе, Странка слободе и правде објавила је на "X" налогу (бивши Твитер) да је у београдској арени, гдје су наводно довезени гласачи из Републике Српске, приватно обезбјеђење насрнуло на опозиционе представнике из РИК-а.

Пратите нас и путем Вибера