Novi Sad

"Oluja" je bila pogrom, ali Srbi nisu nestali

  • Извор: АТВ
  • 05.08.2022. 18:59

Sanja Vulić, te 1995. godine bila je 12-godišnje dijete protjerano iz Dvora na Uni, u koloni iz Krajine. Danas kaže da tuga i bol za ognjištem, za rodnim krajem, rodom i familijom ne jenjavaju. Svoja sjećanja na zločinačku akciju hrvatske vojske i policije "Oluju" podijelila je sa prisutnima na obilježavanju u Novom Sadu.

"Najteži možda trenutak koji sam proživela je taj kada tri dana za redom idemo do raskrsnice u Banja Luci kojom prolazi nepregledan kolona traktora, auta, motokultivatora i u toj koloni mi pokušavamo da pronađemo naše očeve", rekla je Sanja Vulić, dijete iz kolone.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je okupljenim Krajišnicima u Novom Sadu da se ne mogu zaboraviti stradanja Srba u akciji "Oluja", ali da Srbi ne treba da zlopamte.

Nećemo zaboraviti pogrom Srba iz Krajine u Oluji, poručio je Milorad Dodik, srpski član predsjedništva BiH. Bili smo na putu da to stradanje srpskog naroda ode u Zaborav, ali zahvaljujući Srpskoj i Srbiji, kaže Dodik to se neće desiti. 

"Tačno je "Oluja" je pogrom, zločin, ona je genocid, etničko čišćenje i kontinuitet onog što smo mogli da gledamo iz Drugog svjetskog rata konačno rješenje za Srbe, kako to kaže Tuđman, da nestanu, da se nikad ne oporave, ali eto nismo nestali", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH. 

Nikada nećemo zaboraviti patnju krajiškog čovjeka, Srbina, koji je protjeran, koji je izgubio svoju zemlju, svoju kuću, djecu i roditelje, poručio je predsjednik Srbije. 

"Republika Hrvatska sprovodeći to etničko čišćenje lišila je sebe divnih ljudi, lišila se i budućeg Tesle i Milankovića, Oluja je ranila srpski narod, teško je ranila. ali je Srbija kao i Republika Srpska dobila mnogo divnih ljudi. iz te tužne kolone u Srbiji su stasali divni ljudi lekari, naučnici, sportisti, privrednici i mnogi su danas među nama. 

Trg Slobode u  Novom Sadu bio je premalen da prihvati sve koji su došli na obilježavanje 27 godina od stradanja i progona Srba iz Krajine u "Oluji". 

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.