KPZ Sremska Mitrovica

Osuđenici dresiraju pse iz azila

  • 04.07.2019. 16:16

U okviru programa resocijalizacije osuđenika pomoću pasa iz azila, u Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici u srijedu je izvedena pokazna vežba. Osuđenici su, na Hipodromu, pokazali kako pripremaju pse za udomljavanje, čime stiču profesionalne vještine i pomažu da se otkloni problem pasa lutalica u Sremskoj Mitrovici.

"Imamo više programa koji se bave resocijalizacijom osuđenika, a jedan je interakcija zatvorenika i pasa. Došli smo do zaključka da kod osuđenih, u kontaktu sa psima, dolaza do pada stresa, mnogo su opušteniji i komunikativniji," kaže Nebojša Draganović, zamjenik upravnika KPZ "Sremska Mitrovica", koji se nada da će se kroz ovaj program samanjiti stopa povratnika.

Poslije obuke, koja traje 10 nedjelja, osuđenici dobijaju sertifikat Veterinarskog fakulteta, sa kojim mogu da rade u odgajivačnicama pasa, zoo vrtu...

KPZ u Sremskoj Mitrovici jedan je od tri zatvora u Evropi koji proces resocijalizacije osuđenika sprovodi na taj način, ali je jedini na svijetu koji ima i svoj azil za pse. Ovaj projekat započet je prije dvije godine, a kroz njega je prošlo oko 60 osuđenika. Finansijski mu pomaže Misija OEBS i njemačka NVO "Help".

"Sprovodimo razne programe u desetak zatvora u Srbiji. Ovo je jedan inovativan program, koji je dao dobre rezulate i koji će se proširiti i na druge zavode, prije svega, u Kruševcu i Nišu," kaže Maša Bubanj, iz "Helpa".

Napušteni psi, koji su dio ovog programa su sa teritorije Sremske Mitrovice. U azilu dobijaju svu adekvatnu negu, vakcine, zaštitu, hranu i stalni nadzor veterinara.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:45 Серија: Ко те шиша (12+)

    Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)