Petar Petković

Otimanjem Trepče Priština želi da protjera preostale Srbe 

  • 03.02.2019. 11:36

Priština želi da protjera srpski narod, što se vidi na primjeru usvajanja Nacrta statuta "Trepče", ocijenio je pomoćnik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Petković je za Radio-televiziju Srbije rekao da će Srbija učiniti sve da "Trepča-Sever" nastavi da funkcioniše, ali je pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje na najnovije poteze Prištine. 

On je napomenuo da se ponavlja scenario iz 2016. godine kada su poslanici samoproglašenog Kosova dva sata poslije ponoći usvojili zakon o "Trepči", koji predviđa konfiskaciju imovine države Srbije tako što vlada u Prištini postaje vlasnik 80 odsto cjelokupne imovine i kapitala tog kombinata. 

Petković je podsjetio da je tada Vlada Srbije poništila taj zakon, kao i sve radnje i pravne posljedice koje proističu iz toga, a jedna od njih je bila poništenje statuta o formiranju novog preduzeća "Trepča a.d." u prištinskom sistemu. 

On je pojasnio da će, ukoliko bude osnovano novo preduzeće, sadašnje upravljačke strukture i organizacione jedinice prestati da postoje. 

"To može da znači, svima je jasno, da će hteti da blokiraju račune i zaustave proizvodnju i izvoz koncentrata olova i cinka, od čega `Trepča-Sever` i živi", rekao je Petković. 

On je ukazao da novi menadžment neće moći fizički da ostvari ono što predviđa statut, jer je "Trepča-Sever" u Leposaviću, a najvažniji rudnici Belo brdo i Crnac uz administrativnu liniju. 

"Postoji opasnost da će blokirati račune i izvoz proizvoda i time dovesti u pitanje opstanak `Trepče` i plate za tri hiljade radnika", upozorio je Petković. 

Skupština samoproglašenog Kosova usvojila je rano jutros Nacrt statut rudarskog kombinata "Trepče", koji podrazumijeva da ovaj kombinat postane akcionarsko društvo.

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.