Rumuni pustili snimak u javnost

Otkriveno ko je Srbin na snimku sa ruskim obavještajcem

  • 22.11.2019. 07:51

Na snimku sa ruskim vojnim obavještajcem bio je potpukovnik Vojske Srbije Z.K. a bezbjednosne službe provjeravaju da li je on za novac odavao povjerljive podatke.

To pišu današnje "Novosti", koje takođe navode da se provjeravaju i saznanja da je u čitav slučaj osim Rusa Georgija Klebana i Z.K. upleteno više osoba.

Prema pisanju "Novosti", ovaj snimak iz Zemuna od prošle godine nije jedini snimak na kome je potpukovnik akter.

U središtu delikatne obavještajno-političke igre je bivši zamjenik vojnog atašea ruske ambasade u Beogradu, pukovnik Georgij Kleban i pomenuti Z.K. Na snimku koji je osvanuo na Jutjubu, zabilježen je susret ruskog agenta i njegove "srpske veze", razmjena kesa i primopredaja koverte sa novcem.

Iza kontroverznog video klipa odmah po objavljivanju stao je i bugarski nezavisni novinar Hristo Grozev, na Zapadu poznat kao "borac za istinu o štetnom ruskom obavještajnom djelovanju", koji je dao i dublje pojašnjenje susreta sa snimka.

Poseban začin ovom slučaju, pored biografije proameričkog bugarskog novinara, daje i saznanje da je snimak pustila u javnost rumunska obavještajna služba, koja važi za jednu od evropskih ispostava američkih obavještajaca, pišu "Novosti".

To je dovoljno za sumnju da je afera potekla sa Zapada, a da se njome "puca" na saradnju, odbrambenu prije svega, Rusije i Srbije, kao i vojnu neutralnost Srbije, navodi list.

Aktivnost stranih službi u Srbiji, ali i u čitavom regionu, povećana je već duže od godinu dana, a spekuliše se da je u Srbiji aktivno najmanje 200 obavještajaca.

Među najaktivnijim službama na ovim prostorima je britanski MI6, čije je djelovanje uglavnom usmjereno na "suzbijanje malignog uticaja Rusije" na Balkanu.

Oni su, prema saznanjima "Novosti", instalirali logističko obavještajni centar u Sarajevu iz kojeg pokrivaju region, a reaktivirana su i dva nihova obavještajna centra u Beogradu.

Dodatna motivacija Britancima da utvrde obavještajne pozicije u ovom podneblju jeste i to što bi politički uticaj mogao da im se smanji zbog izlaska iz EU. Britanska obavještajna služba ima tijesne veze sa obavještajnom agencijom BiH, što je dospjelo u javnost nakon izbijanja afere sa prisluškivanjem Milorada Dodika, ali preko njega i ključnih ljudi Srbije, uključujući predsjednika Aleksandra Vučića.

Osim na pitanje odnosa prema Moskvi i Zapadu i pokušaja da se Srbija privuče na jednu od ove dvije strane, interesovanje stranih agenata usmjereno je i na riješavanje problema KiM, napominje list.

Pročitajte još:

Samoubistvo na očevom grobu: Pucao sebi u glavu zbog kockarskih dugova?

Čitali testament, rodbina nije mogla da se prestane smijati

Samo naprijed, kroz sredinu: Nezapamćena scena u kružnom toku

Miloš trudnoj ženi i kćerkici donio kolače, pa izrešetan ispred kuće

Znam ko je objavio moj snimak, saznala sam prošle godine

Dvojica mladića pokušali da kidnapuju fudbalera, oteo im se dok su ga gurali u gepek

Detalji sačekuše: Miloš pao ispred garaže bježeći od metaka, u kući mu bila porodica

Ubio se Saša Vasić, pored tijela pronašli pištolj

Od ranije poznat policiji: Ovo je Miloš (25) što je brutalno likvidiran

Stroga pravila svadbe decenije: Niko ne smije doći u miniću

Sin Snežane Đurišić izašao iz zatvora poslije tri mjeseca

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином