ATV

Procurio dokument

Ovo je osam koraka za smirivanje tenzija na Kim? Evo šta se traži u petoj tački

 • Извор: Курир
 • 02.06.2023. 12:17

Procurio je dokument u kojem je prikazan plan u osam koraka kojim bi trebalo da se dođe do smanjenja tenzija na sjeveru Kosova i Metohije, tvrdi "Albanijan post".

Dokument se navodno zove "Deeskalacija u četiri sjeverne opštine – scenario koraka", a objavljen je neposredno nakon što su francuski predsjednik Emanuel Makron, njemački kancelar Olaf Šolc i šef EU diplomatije Žozep Borelj zatražili hitno održavanje novih izbora u četiri opštine na sjeveru Kosova.

Oni su to učinili poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predstavnicima privremene prištinske vlasti na samitu Evropske političke zajednice koji je održan juče u Kišinjevu.

Objavljena je i fotografija dokumenta, čija vjerodostojnost još nije potvrđena.

U dokumentu se navodi da EU i zemlje Kvinte (SAD, Njemačka, Francuska, Italija i Velika Britanija) preuzimaju odgovornost za vođenje procesa predviđenog u sljedećim koracima:

- Kosovo i Srbija ponovo potvrđuju svoju posvećenost sprovođenju Osnovnog sporazuma, sa posebnim osvrtom na članove 1, 3, 7 i 9,

- Kosovo povlači svoje snage specijalne policije. Povlačenje prati i vraćanje redovne borbene gotovosti oružanih snaga Srbije.

- Redovna policija, uz pomoć Kfora i Euleksa odgovorna je za bezbjednost na terenu.

- Protesti prestaju, opštine nastavljaju redovan rad i funkcionisanje službi, a opštinske prostorije u četiri sjeverne opštine dostupne su opštinskim službenicima. Izraz "opštinski službenici" odnosi se na kosovske službenike

- Gradonačelnici podnose ostavke sredinom jula 2023, otvarajući put predsjednici Osmani da proglasi prijevremene opštinske izbore

- Izbori će biti održani krajem avgusta ili početkom septembra.

- Tačke 3,4,5 i 6 su usklađene sa značajnim napretkom u definisanju samoupravnog okvira za Zajednicu srpskih opština (član 7. Osnovnog sporazuma) i u primeni člana 1. Osnovnog sporazuma kao koraka u dobroj nameri

- Sredina novembra 2023: efektivna primjena članova 1, 2, 3, 7 i 9 Osnovnog sporazuma.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисије: Народ прича

  Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 19:40 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.