Bugarska

Ovo su heroji koji su spasavali srpsku djecu iz prevrnutog autobusa

  • Извор: Курир
  • 15.08.2022. 14:47

Teodor Bočev, jedan od očevidaca saobraćajne nesreće na auto-putu Trakija u Bugarskoj u kojoj je povrijeđeno osmore djece i četvoro odraslih iz Srbije, rekao je da nikome ne bi poželio da vidi uplakanu djecu oblivenu krvlju.

"Putovali smo i odjednom naišli na gužvu u saobraćaju. Bio je to krajnje neprijatan prizor. Djeca su urlala, vikala, vrištala... Potpuni užas! Već je bilo vatrogasaca i policajaca, ali ne i kola hitne pomoći", rekao je Bočev za Nova TV iz Bugarske.

Bočev je odmah upitao kako može da pomogne i dobio je odgovor da bi mogao da preveze povrijeđene do bolnice.

"Najviše me potresao prizor djece koja su vikala i pokazivala na svog oca koji je bio u veoma lošem stanju. Molim se da je dobro", rekao je Bočev koji je bio jedan od mnogih bugarskih putnika koji su se zaustavili da pomognu povrijeđenim Srbima.

Na mjestu stravičnog udesa spletom nevjerovatnih okolnosti našao se i doktor Živko Stambolijev koji je povrijeđenima ukazao prvu pomoć i potom davao uputstva kako pomoći žrtvama.

"Ugledao sam djecu u užasnom stanju koja se izvlače iz autobusa. Zgrabio sam opremu za prvu pomoć i potrčao ka olupini. Bilo je jezivo. Prvi put u životu osjetio sam takav užas", rekao je Stambolijev.

Photo of the Remarkables mountain range in Queenstown, New Zealand.

Asen Medžidijev, bugarski ministar zdravlja, odao je priznanje svim spasiocima na auto-putu.

"Veliko hvala svima vama koji ste pomogli da djeca i odrasli budu brzo evakuisani sinoć kada su stigle ekipe hitne pomoći", rekao je Mežidijev.

Osmoro djece i četvoro odraslih, podsjetimo, povrijeđeno je sinoć kad se autobus koji je prevozio 38 članova srpskih državljana, mahom članova folklornog ansambla JU Lira iz Batajnice, prevrnuo na auto-putu Trakija.

Za nesreću je prema nezvaničnim informacijama odgovoran vozač autobusa koji je prilikom pokušaja da podesi suvozačevo sjedište izgubio kontrolu za volanom i sletio u jarak. Njemu je po nalogu tamošnjeg tužilaštva određen pritvor.

Povrijeđeno je 12 putnika od kojih najmlađi ima šest godina. Prema najnovijim informacijama, dvije osobe su u teškom stanju, a jednom od starijih putnika vjerovatno će biti amputirana noga.

Djeca koja su juče povrijeđena u saobraćajnoj nesreći u Bugarskoj, biće danas u toku popodneva prebačena na dalje liječenje u Univerzitetski klinički centar u Nišu, prenosi "Kurir".

Photo of the Remarkables mountain range in Queenstown, New Zealand.